Jedan od najprioritetnijih projekata u općini Posušje gradnja je objekta buduće Osnovne škole fra Petra Bakule, a gradilište škole obišli su i načelnik Ante Begić sa suradnicima te ravnatelj OŠ Ivana Mažuranića Zvonimir Širić.

Po vanjskim vizurama objekta već se odavno mogao steći dojam da su radovi pri kraju, no tek ulaskom u unutrašnji prostor stječe se prava slika o tome koliko je posla bilo potrebno napraviti, i koliko će još trebati, da bi prvi učenici mogli boraviti u njemu, izvijestili su iz te općine.

Kako su istakli, nakon grubih radova koji su se odvijali duži vremenski period, u protekloj godini izvedena je završna žbuka u svim učionicama, hodnicima i administrativnim prostorijama. Uz to, razvedene su elektro i IT instalacije, kao i one vezane za sustav grijanja, vode i odvodnje, a trenutno se radi na uređenju sanitarnih čvorova. 

Svaka prostrana učionica, kako navode, bit će opremljena odgovarajućom infrastrukturom za povezivanje informatičke opreme, poput računala i pametnih ploča, s mogućnošću nadogradnje.

“Radimo usporedno na dva kolosijeka. Koliko god su nužni radovi na interijeru, toliko i okoliš mora biti primjereno uređen. Pritom ne mislim na estetiku, već na funkcionalnost. Primjerice, slivne vode sa viših gradskih područja završavale su upravo na ovom području, što je predstavljalo i potencijalnu zdravstvenu opasnost za buduće učenike. Stoga smo ovih dana započeli s trajnom sanacijom školskog platoa, a benefite od toga imat će i okolno naselje”, kazao je načelnik Begić.

Također, kako je dodao, u tijeku je uređenje i 110 metara okolnih staza te sadnja zelenila.

“Uz to, preostaje i postavljanje rasvjetnih tijela oko cijelog objekta nove škole. Novo prometno rješenje koje se izrađuje u neposrednoj je blizini, a riječ je o kružnom toku koji će doprinijeti dodatnoj sigurnosti. Još dosta posla je ispred nas i uvjeren sam da ćemo unatoč svim izazovima koji su stavljeni pred sve nas u posljednjih godinu dana, uz razumijevanje naših partnera na projektu, nastaviti gradnju jednakom dinamikom”, ustvrdio je Begić.

O planu nastavka unutarnjih radova govorio je ravnatelj Širić koji je kazao kako je primarni cilj ugradnja i instalacija rasvjete, radijatora te na kraju opremanje učionica svim potrebnim namještajem i opremom.

“Treba paralelno raditi na završetku kotlovnice za koju su pripremni radovi već odrađeni. Nastava te nastavni proces se također ne može odvijati bez vanjskih igrališta za tjelesnu i zdravstvenu kulturu, koja moraju biti ograđena, kao i kompletni parter škole zbog sigurnosti naših učenika”, naglasio je Širić.

Ocijenio je kako je suradnja spomenute škole i Općine na iznimnom nivou, te da će sigurno dovesti do skorog završetka svih radova.

Iz Općine ističu kako će po završetku radova u 28 učionica nove Osnovne škole fra Petar Bakula, prema planu, biti smješteni učenici od prvog do petog razreda. Također, stvorit će se i preduvjeti za organizaciju nastave u jednoj smjeni što bi trebalo doprinijeti kvaliteti nastavnog procesa.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!