Kraju se bliže radovi na za Čapljinu značajnoj regionalnoj cesti R – 425a, dionica Zvirovići – Tromeđa.

Podsjećamo, rekonstrukcija i rehabilitacija spomenute dionice u dužini od 5,8 kilometara počela je u svibnju 2019. godine, a rok za završetak bio je konac studenog prošle godine. U međuvremenu rokovi su očito prolongirani, a da nije problema s pandemijom korona virusa prometnica bi bila završena narodski kazano u pravi trenutak, uoči blagdana katoličkog Uskrsa, odnosno početka pune turističke sezone u Međugorju.

Podsjećamo, dionica Zvirovići – Tromeđa, dio je regionalne ceste R – 425a, Trebižat (Čapljina) – Tromeđa (Čitluk) ukupne dužine 10,1 kilometar. Rekonstrukcija spomenute dionice odvijala se u tri faze, prva je bila od Zvirovića do Miletine (gradskog područje Ljubuškog) u dužini od 2,8 km, ta dionica je u cijelosti prolazila čapljinskim područjem, druga faza od Miletine do Međugorja (bivši “Atlas”) uglavnom područjem Ljubuškog, dok treća dionica Međugorje (bivši “Atlas”) – Tromeđa u dužini 1,1 kilometar, prolazi u cjelini kroz općinu Čitluk.

Pri izlasku s regionalne na lokalnu cestu Međugorje – Tromeđa, izgrađen je kružni tok, pa je prometovanje vozila olakšano, a skretanje za Čapljinu vidljivo s tim što mislimo da su natpisi mjesta na vertikalnoj signalizaciji trebali biti uočljiviji, odnosno ispisani većim slovima.

Dakle, regionalna cesta R – 425a prolazi područjem gradova Čapljine i Ljubuškog, te općine Čitluk. Samim tim je od značaja za svaku od tih zajednica. Za Čapljinu je zanimljiva zbog do pandemije korona virusa, većeg broja zaposlenih u Međugorju, na Tromeđi i gospodarskoj zoni Mostarska Vrata, kao i autobusnog prijevoza prema Čitluku i Mostaru.

Rekonstrukcija i rehabilitacija regionalne ceste R – 425a od Zvirovića do Tromeđe izgradnjom autoceste na koridoru 5c postala je usko grlo. Sada je to grlo skoro profunkcioniralo, kažemo skoro, jer na dijelu ceste na prilazu Tromeđi, još nedostaje jedan sloj asfalta, dok je u tijeku postavljanje vertikalne i horizontalne signalizacije. U svakom slučaju riječ je o projektu kojeg vrijedi pozdraviti, ne samo zbog važnosti za tri lokalne zajednice, nego i tisuća turista.

Sredstva za rekonstrukciju i rehbilitaciju regionalne ceste R – 425a, dionica Zvirovići – Tromeđa, u iznosu od oko pet milijuna maraka, osigurala je Vlada Federacije Bosne i Hercegovine.

Autor: Dušan Musa / Radio Čapljina

error: Content is protected !!