Pomoćnik ministrice vanjskih poslova BiH zadužen za sektor bilateralnih poslova Ahmet Halilović postavljen je za vršitelja dužnosti tajnika ministarstva, što mu je treća dužnost, piše “Glas Srpske”.

List dodaje da će se promjene dogoditi i u sektoru multilateralnih poslova, jer će sadašnji pomoćnik Ahmet Šahović 1. travnja biti imenovan za veleposlanika u Nizozemskoj, a na njegovo mjesto, prema saznanjima “Glasa” trebao bi doći sestrić Alije Izetbegovića Bakir Sadović.

Po preuzimanju mandata, ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković je sa mjesta pomoćnika za opće poslove smijenila Nikolu Đukića i na njegovo mjesto, također kao v.d., postavila pomoćnika za bilateralne odnose Ahmeta Halilovića, čime su Srbi ostali bez mjesta pomoćnika. Nakon što je od posljedica virusa korona 17. ožujka preminuo tajnik ministarstva Adnan Hadžikapetanović, Halilović je i na tu dužnost postavljen kao v.d., pa on sada obavlja tri od ključnih pet dužnosti.

I tu nije kraj promjenama, jer već 1. travnja pomoćnik ministra zadužen za multilateralne poslove Ahmet Šahović odlazi na poziciju veleposlanika BiH u Haag, a prema riječima dobro informiranog izvora “Glasa Srpske”, kao favorit za njegovog nasljednika, također u svojstvu v.d. je Bakir Sadović, sestrić Alije Izetbegovića.

“Turković ne samo što ne raspisuje natječaj kako bi na jedno od upražnjenih mjesta došao Srbin, nego potpuno ignorira Agenciju za državnu službu i sada postavlja svoje kadrove, najčešće bliske SDA. Sada se ide korak dalje, pa se po principu ‘svi su tu, samo njega nema’ postavlja i rodbina Izetbegovića”, kaže izvor “Glasa” iz MVP-a.

Zastupnica SNSD-a u Parlamentu BiH Snježana Novaković Bursać kaže za “Glas Srpske” da ovakvo ponašanje Turković ne vodi nigdje drugo do potpunog urušavanja ministarstva i digniteta vanjske politike BiH, jer se ona od početka bavi isključivo provođenjem stranačke politike i eliminacijom uticaja druga dva naroda u BiH.

“Ako Turković nastavi ovako rušiti Ministarstvo, možemo razmišljati u pravcu kako joj pomoći. Ako ovo želi predstaviti kao službenu vanjsku politiku, djelovati ovako kako djeluje sve vrijeme svog mandata, onda nema našu podršku i trudit ćemo se da je demaskiramo na svakom mjestu i u svakoj prilici. Ovo što ona radi ne šteti samo Srbima i Hrvatima, nego i Bošnjacima, jer ona postavlja isključivo podobne kadrove jedne stranke, a u Ministarstvu vlada vrhunski nepotizam”, rekla je Novaković Bursać.

Izvor: pogled.ba

error: Content is protected !!