Treći val pandemije bukti u Europi i svijetu. Brojne europske zemlje odlučuju se, uoči uskrsnih blagdana, na oštrije mjere i apeliraju na svoje građane da ne putuju u inozemstvo. Najviše novih slučajeva bilježi Brazil, a u cijepljenju prednjači Izrael u kojemu je više od polovine odraslog stanovništva primilo obje doze. Kada je riječ o mjerama, Njemačka je odustala od potpunog zatvaranja, Francuska je zatvorila Pariz, a o zatvaranju razmišlja Finska.

Starije osobe u Španjolskoj, kao i u većini europskih zemalja, najviše su pogođene koronavirusom. Cijepljenje teče presporo, uz velika kašnjenja.

Poljska, suočena s najtežim trenutkom pandemije, danas bilježi novi rekord – više od 34 tisuće novih slučajeva zaraze koronavirusom. Zatvaraju se dječji vrtići, frizerski saloni, specijalizirane trgovine, ali ograničava i broj prisutnih vjernika na misama, usprkos skorim uskrsnim blagdanima.

– Približavamo se granicama nakon kojih zdravstvena služba možda neće funkcionirati. Na korak smo od točke kada zdravstvene službe neće moći pravilno liječiti pacijente, liječiti naše građane. Moramo učiniti sve da izbjegnemo taj scenarij, rekao je Mateusz Morawiecki, premijer Republike Poljske.

Broj oboljelih od COVID-a ponovno raste i u Njemačkoj. Kod gotovo 16 tisuća novozaraženih dnevno prevladava zaraza tzv. britanskim sojem. Nakon brojnih kritika, prije svega gospodarstvenika, njemačka kancelarka Angela Merkel povukla je najavu o dodatnom zatvaranju tijekom uskrsnih blagdana. U zemlji je nastavljeno cijepljenje AstraZenecom.

Nakon cjepiva Sputnjik V i EpiVacCorona, Rusija je počela proizvodnju trećeg cjepiva protiv koronavirusa – CoviVac.

– To se cjepivo prima u dvije doze. Ista se komponenta ubrizgava dva puta. To se ne čini zbog samog cjepiva, nego zbog karakteristika ljudskog tijela. Najprije ubrizgamo jednu komponentu cjepiva, a onda kad je tijelo zapamti, ubrizgamo cjepivo drugi put. Dokazan je razvoj specifičnog imuniteta, rekao je Ajdar Išmuhametov, glavni direktor Centra Chumakov.

Iz Centra Chumakov dokumente za pretkvalifikaciju novog cjepiva Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji planiraju poslati na jesen.

Prvi put od početka pandemije Finska razmišlja o zatvaranju glavnog grada Helsinkija.

Pandemija Covida-19 ponovno jača u gotovo svim dijelovima Francuske, rekao je ministar zdravstva Olivier Veran, dodajući da će se zatvoriti još tri departmana, među kojima i onaj u kojemu je grad Lyon. Pariška regija i dobar dio sjeverne Francuske već su u trećem ‘lockdownu’. Ondje uglavnom rade samo dućani s nužnom robom, a kretanje je ograničeno na najviše 10 kilometara od kuće. Nove restrikcije stupaju na snagu sutra u ponoć. Među tim mjerama su i zabrana putovanja između regija i smanjivanje broja učenika u razredima u srednjim školama na pola. 

Francuska je danas objavila da ima 225 novih smrtnih slučajeva, ukupno 93.378, kao i 45.641 novi slučaj zaraze.

U jeku trećeg vala pandemije je i Slovenija. Mijenja strategiju pa će se sada i stariji cijepiti AstraZenecinim cjepivom.

Jesu li sva cjepiva sigurna za trudnice?

– Zasad imamo premalo podataka da bismo mogli procijeniti sigurnost cjepiva u trudnoći. Ipak, prema onom što znamo o cjepivima koja su dostupna, mnoga od njih temeljena su na tehnologiji mRNK te nema razloga vjerovati da bi trebalo biti bojazni glede cijepljenja trudnica, tvrdi epidemiologinja Svjetske zdravstvene organizacije Ozge Tuncalp.

Kontroverzni švedski model donio rezultate? 

Kontroverzni liberalni švedski model čini se da je donio rezultate. Švedska je, naime, 2020. zabilježila niže povećanje stope umrlih od većine europskih zemalja. Glavni epidemiolog Anders Tegnell kaže kako je nešto moglo biti bolje, ali se nada da će “ljudi bolje promisliti o potpunom zatvaranju i tome koliko je to dobro”.

Šveđani iz svog iskustva poručuju da su zatvaranja kratkoročno dobra, no dugoročno – upitna.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!