Europski parlament usvojio je rezolucije kojima je ustvrdio da Albanija, Sjeverna Makedonija i Kosovo napreduju prema članstvu u Europskoj uniji provođenjem potrebnih reformi.

Došlo je do značajnog napretka na području vladavine prave, izbornih propisa, suzbijanja organiziranog kriminala, reforme pravosuđa, položaja Ustavnog suda i Vrhovnog suda. rekla je na plenarnoj sjednici portugalska socijalistkinja Isabel Santos, izvjestiteljica Europskog parlamenta za Albaniju.

Istaknula je kako treba nagraditi ostvareni napredak, no i kako je u određenim područjima potrebno ubrzati reforme.

Tako se , u usvojenoj rezoluciji navodi da je primjetan izostanak napretka u pogledu slobode izražavanja te prepreke ispravnom funkcioniranju neovisnih medija. Govori se i o slučajevima zastrašivanja, blaćenja i pritiska na novinare.

Viola Von Cramon-Taubadel, zastupnica njemačkih Zelenih i izvjestiteljica za Kosovo, istaknula je kako Europski parlament ima povjerenje u europsku budućnost Kosova.

– Nijedna zemlja u regiji nema pozitivniji odnos prema Europskoj uniji od Kosova, kazala je na plenarnoj sjednici.

Istaknula je da ni Srbija ni Kosovo neće moći pristupiti Europskoj uniji bez sveobuhvatnog sporazuma.

Europski je parlament apelirao na pet država članica da priznaju Kosovo, ističući kako je neovisnost Kosova nepovratna.

Cipar, Grčka, Rumunjska, Slovačka i Španjolska još nisu priznale Kosovo.

U rezoluciji su posebno pohvaljeni napori Kosova u borbi protiv radikalizacije, terorizma i nasilnog ekstremizma.

Sjeverna Makedonija pohvaljena je zbog predanosti integraciji u EU, koja se očituje u kontinuiranoj provedbi reformi povezanih s pristupanjem i radu na rješavanju bilateralnih pitanja sa susjednim zemljama. 

Izvjestitelj za Sjevernu Makedoniju Ilhan Kyuchyuk, bugarski zastupnik iz liberalnog kluba Obnovmo Europu, kazao je kako je Sjeverna Makedonija pokazala  visoku razinu političke zrelosti.

U rezoluciji je istaknuto da je, u području slobode izražavanja medija, situacija zadovoljavajuća.

Međutim, Europski je parlament izrazio zabrinutost zbog raširenog govora mržnje, posebno prema Romima, LGBTQI+ osobama i sl.

Sva tri izvješća usvojena su s više od 500 glasova za. 

Dio zastupnika konzervativnog kluba ECR, krajnje desnog Identitet i demokracija (ID) te krajnje lijevog kluba GUE/NGL glasao je protiv ili suzdržano.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!