Međunarodna nogometna federacija (FIFA) neće kazniti norvešku reprezentaciju nakon prosvjeda njezinih igrača protiv organizatora SP-a 2022. godine prije utakmice protiv Gibraltara u srijedu.

Norveški igrači su prije početka utakmice nosili majice na kojima je pisalo: “Ljudska prava na terenu i izvan njega” aludirajući na uvjete u kojima rade radnici na izgradnji katarskih stadiona nakon što je prema pisanju britanskih medija od 2011. više od 6.500 osoba izgubilo život na gradilištima.

Krovna nogometna organizacija je u prošlosti znala kažnjavati zbog iznošenja političkih izjava, no ovoga puta neće biti nikakvi sankcija.

– FIFA vjeruje u slobodu govora i u moć nogometa kao snage za dobro, navodi se u priopćenju i dodaje kako neće pokrenuti disciplinski postupak u vezi s tim pitanjem.

Norveški klub Tromso je krajem veljače zatražio bojkot Svjetskog nogometnog prvenstva u Kataru koji bi se trebao održati od 21. studenog do 18. prosinca 2022.

Navodi se kako su tijekom izgradnje stadiona umrle stotine radnika koji su uglavnom došli iz siromašnih zemalja. Uvjeti rada su zastrašujući, a dnevnice male…

U četvrtak je glasnogovornik katarskog organizatora World Cupa izjavio kako su se od početka gradnje 2014. godine dogodila tri smrtna slučaja povezana s radom i 35 smrtnih slučajeva koji nisu povezani s radom.

– Oduvijek smo bili transparentni u pogledu zdravlja i sigurnosti radnika na projektima izravno povezanim s FIFA-inim svjetskim prvenstvom u Kataru 2022., poručili su.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!