„Ustavni sud je kumska radna zadruga i vertikala HDZ-a, pravosuđe je HDZ-ovo odnosno Šeksovo i njima nisu u interesu promjene a Đuro Sessa i ekipa razaraju ovu zemlju već godinama”, samo su neke od izjava kojima je predsjednik Republike počastio vladajuću stranku i hrvatsko pravosuđe. Premijer Plenković s druge strane kaže da predsjednik nastupa kao lider ljevice i nastoji razdrmati vladajuću većinu.

Predsjednik Republike Zoran Milanović jučer je zatražio od Državnog sudbenog vijeća da žurno ponovi javni poziv za predsjednika Vrhovnog suda. Usput ih je izvijestio o onom što već znaju, da on neće predložiti ni jednog od prijavljenih kandidata s ranijeg natječaja. Najnovija je to informacija u sukobu koji prati izbor predsjednika Vrhovnog suda. Zoran Milanović ne staje. Oštro se oglasio nakon odluke Ustavnog suda, a prava rafalna paljba po pravosuđu i HDZ-u stigla je s Cresa. Premijer Andrej Plenković njega proziva za politički angažman u korist oporbe i podrivanje vladajućih. Sociolog i politički analitičar Sven Marcelić u Studiju 4 ističe kako je ovo sukob oko političke kontrole nad sudstvom. 

“Pravosuđe je jedan od najproblematičnijih sektora”


Gledam to, navodi, kroz sustavniji okvir koji puno više govori o funkcionalnosti hrvatskog društva, a to je uopće što je uloga pravosuđa. Znamo da je to jedan od najproblematičnijih sektora kada gledamo kako Hrvatska funkcionira i kakav je njezin sustav i znamo iz međunarodnih komparacija i raznih pokazatelja da sudstvo radi posao iznimno loše da je politički ovisno, neefikasno, korumpirano ili barem percipirano kao korumpirano.

– Prije svega ovaj sukob gledam kroz prizmu borbe za političku kontrolu pravosuđa što je iznimno štetno za pravosuđe kao takvo. Što se tiče posebnih odnosa unutar pravosuđa naravno da HDZ kao vladajuća stranka i kao stranka koja formirala okvir u kojem pravosuđe funkcionira ima interes i određene kontrole. S druge strane Milanovića ima određeni interes kako sudstvo funkcionira tako da bih ja to prije svega gledao kao sukob oko političke kontrole nad sudstvom koje samo po sebi jest politički ovisno. Milanović u određenoj mjeri želi demontirati HDZ-ov utjecaj što na neki način jest legitimno. Ono što je ključni problem jest da je politika na takav način angažirana u hrvatskom sudstvu.

Hoće li Milanović ostati zapamćen kao borac za reformu pravosuđa ii će mu takva retorika naštetiti, Marcelić kaže da to ovisi o njegovim rezultatima.

– Sve što se događa ovdje je lege artis, sve je legitimirano kroz proceduru, ali je problem što je ta procedura politizirana. Ne znam koji su Milanovićevi motivi, ali postoji napor da se demontira HDZ-ov utjecaj na sudstvo.

Na to da je premijer poručio da Milanović želi razdrmati većinu, Marcelić kaže da se može složiti utoliko da je vladajuća većina malena, dok se s druge strane Milanović se bori za poboljšanje sustava. Kroz takav, dodaje, argument možemo vidjeti i tu sferu problema.

Mamićeve optužbe protiv osječkih sudacaNa pitanje kako komentira optužbe Zdravka Mamića na račun osječkih sudaca koji su ga osudili, Marcelić odgovara da je stvar vrlo jednostavna. Sudstvo je s jedne strane politizirano, percepcija korupcije je visoka, a povjerenje nisko.

– U javnoj percepciji postoji diskrepancija što bi suci trebali biti i kako ih se doživljava. Vidjeli smo nedavno i u Splitu jedan slučaj. Osoba koja bi trebala biti sudac bi prema svojem habitusu trebala zazirati od kompromitirajućih situacija, a tu onda imamo problem čim Mamić može iznijeti toliko optužbi.

Lokalni izbori donose zanimljivu dinamiku

Za situaciju pred lokalne izbore misli da će u velikim gradovima biti drugačija dinamika nego u manjim sredinama, čak i ako neke od stranaka uspiju zadržati vlast, moglo bi se, kaže dogoditi da se konstelacija ipak promijeni.

– U Zagrebu ćemo sasvim sigurno imati smjenu vlasti. Pitanje je koja će koalicija kontrolirati Grad i tko će biti gradonačelnik, također vidimo da u Rijeci SDP gubi povjerenje, u Splitu je situacija kaotična. U velikim gradovima imamo zanimljivu dinamiku i rekao bih da će tu biti dosta preslagivanja. U Zadru HDZ vlada već 30 godina, a ono što je oporba dobro napravila, je to da su se ujedinili.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!