Na današnjoj konferenciji za novinare, premijer Andrej Plenković osvrnuo se i na izbor predsjednika, odnosno predsjednice Vrhovnog suda.

Premijer je rekao da ne zna kako profesorica Đurđević koja se javila za predstavnika RH na europskom sudu u Strasbourgu, se propustila javiti na javni poziv DSV-a. Pita se što ju je u tome sprečavalo, smatra da je samu sebe pustila da bude kandidat u protuzakonitoj proceduri. Čini mu se da Đurđević ima dosta čudna shvaćanja. 

– Kada netko ide na ključno mjesto u hrvatskom pravosuđu (…) i onda prvo propusti natječaj, nakon čega ide s izjavama da je prihvaćanje predsjednikove ponude da ju on kandidira mimo zakonske procedure, ne diskvalificira. Sorry, ne ide to tako, poručio je. 

Dodao je da ako netko želi biti predsjednik Vrhovnog suda, mora poštivati zakon i tu je priča završena. 

– Jedna stručnjakinja je prihvatila biti ne-kandidat u protuzakonitoj proceduri i napravila je ogromnu pogrešku, više nije tako besprijekorna stručnjakinja, kao što se imalo dojam prije nego to učinila (..) Ovo se u ovom procesu ne može oprostiti, dodao je. 

Ponovio je kako se s događajima koji su se dogodili u posljednjih nekoliko tjedana diskvalificirala. Naglasio je i kako nema nikakvog sukoba. 

– HDZ nema svog kandidata, ne postoji. Zato i postoji javni poziv da se jave ljudi koji zadovoljavaju uvjete (…), rekao je. 

Osobno nema ništa protiv profesorice Đurđević, dodao je premijer, no ovo sada se tako dogodilo, ona neće biti, bit će neki drugi, ali doći ćemo na kraju do rješenja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!