Povodom predstojećih pregovora o izmjenama Izbornog zakona, Milorad Dodik je izjavio da će tražiti da predsjednik entiteta Republika Srpska u isto vrijeme bude i član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

“Mi imamo pravo kazati kako ćemo birati našeg člana Predsjedništva i mislimo da predsjednik koji ima dinamiku i upoznat je sa svim detaljima za Republiku Srpsku treba biti član Predsjedništva”, rekao je Dodik.

Prijedlog predsjednika SNSD-a se svodi na to da osoba koja bude na neposrednim izborima izabrana za predsjednika RS-a, po automatizmu postaje i član predsjedništva Bosne i Hercegovine koji se bira iz entiteta RS.

“U RS-u trebamo postignuti konsenzus o tome i da to treba učiniti jer se tako Republika Srpska može više braniti”, naglasio je Dodik, time dodatno usložnjavajući pregovore oko Izbornog zakona.

Istaknuo je da će RS aktivno sudjelovati u izmjenama Izbornog zakona, te je pozvao i opoziciju da mu se pridruži, naglašavajući da Središnje izborno povjerenstvo ne treba imati bilo kakvog upliva jer je, po njegovom shvaćanju, nelegalno izabrana.

“Ozbiljna politika je bila da mi izađemo iz priče ‘Sejdić-Finci’ i ne budemo kolateralna priče koja se događa u Federaciji BiH. Rekli smo – u RS-u se bira jedan neposrednim glasanjem, izvolite završite svoj proces, a kada to definirate idemo da se dogovaramo o izmjeni Izbornog zakona”, rekao je Dodik za Nezavisne novine.

/HMS/

error: Content is protected !!