Dežurni sarajevski akademik i analitičar Slavo Kukić, promotor građanske BiH i velikobošnjačke politike, čovjek koji je na čelo Federalne televizije doveo kradljivca automobila i suradnika mudžahedina-teroriste Handala, koji je auto-bombom razrušio cijeli jedan kvart u zapadnog Mostaru nakon rata, nakon 25 godina sarajevske slave, preko noći se našao na udaru sarajevskih medija, dok ga je BKZ “Preporod” nazvao rasistom, šovinistom i islamofobom, piše Hrvatski Medijski Servis.

Nakon što je za jučerašnji neizbor Bogića Bogićevića za gradonačelnika Sarajeve, gostujući u sinoćnjem dnevniku FTV-a optužio “bošnjačke nacionaliste i islamske fundamentaliste”, Kukića je portal Faktor svrstao u društvo s Dodikom, bivšom hrvatskom predsjednicom Kolindom Grabar Kitarović i Ninom Raspudićem, zbog njegovih “rasističkih izjava usmjerenih prema glavnom gradu BiH”.

– Jučer su pale sve maske bošnjačkih nacionalista i islamskih fundamentalista i kakvo Sarajevo i kakvu BiH zagovaraju. Iskreno se nadam da će ono što je ideološki i ljudski šljam jučer učinio simbolu bh. državnosti definitivno otvoriti oči narodu ove zemlje – kazao je između ostalog Kukić z Federalnu televiziju.

Zbog ove Kukićeve izjave reagirala je i Bošnjačka zajednice kulture Preporod, gradsko društvo Zenica, najoštrije osudivši “govor mržnje akademika prof. dr. Slave Kukića”, kao i FTV koja je, kako se navodi, njegovu šovinističku izjavu emitirala sinoć.

– BZK Preporod GD Zenica izražava zaprepaštenost rasizmom, šovonizmom, ksenifobijom, islamofobijom i etiketiranjem Bošnjaka, muslimana… Ovakvo konstruiranja i vrijeđanje Bošnjaka i muslimana je uvreda ne samo za jednu naciju koja je bila žrtvom genocida i udruženog zločinačkog poduhvata (što ukazuje na činjenicu da su zapravo trebali nestati) nego i za Akademiju znanosti i umjetnosti BiH koja je dodijelila to časno zvanje akademika dr. Kukiću, navodi se u priopćenju “Preporoda”.

Stoga, BZK Preporod GD Zenica poziva Akademiju da preispita je li osoba poput dr. Kukića zaslužuje časno zvanje akademika, iako nam nije strana činjenica da su ovu titulu u prošlosti dobivali i oni koji su upravo radili protiv BiH, ali i Bošnjaka, muslimana – poručili su iz BZK Preporod GD Zenica.

Dok je napadao svoje sunarodnjake Hrvate i njihove političke predstavnike, opstruirao svaki pokušaj njihove borbe za ravnopravnost, podupirao majorizaciju Hrvata, Kukić je u Sarajevu i sarajevskim medijima slovio za uglednog akademika, koji je gotovo svakodnevno iznosio najrazličitije optužbe i klevete na račun hrvatskih političara. No, kada je okrenuo “ćurak na drugu stranu” preko noći su mu, oni koji su ga do jučer kovali u zvijezde, nalijepili najgore moguće etikete.

/HMS/

error: Content is protected !!