Izbor za predsjednika Vrhovnog suda i danas je bio glavna tema i ponovno su dominirala međusobna prozivanja i optuživanja. Za sada je poznato da će se raspisati novi javni poziv na koji se neće javiti aktualni čelnik suda Đuro Sessa.

Dan nakon što je predsjednik Milanović Državnom sudbenom vijeću predložio raspisivanje novog javnog poziva za predsjednika Vrhovnog suda, stižu reakcije sa svih strana.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističe da je Zoran Milanović tim činom priznao svoju pogrešku.

– Predsjednik je pokušao na nezakonit način, čak i nasilan u pravnom smislu riječi, nametnuti svoga kandidata, odnosno, kandidatkinju, rekao je Jandroković, dodavši kako je njegovo ponašanje potpuno zagonetno.

– Bio i agresivan u tome, nažalost, i nepristojan prema brojnim sudionicima tog procesa, dodao je Jandroković.

Tezu da se izborom čelnika Vrhovnog suda provodi reforma pravosuđa, premijer Plenković naziva šupljom pričom. Ostaje pri tvrdnji da HDZ Zlatu Đurđević neće podržati.

– Sada još nakon svega ovoga ide s izjavama da je prihvaćanje predsjednikove ponude da ju on kandidira mimo zakonske procedure ne diskvalificira – sorry, ne ide to tako, poručio je Plenković.

Dodao je da više nije tako besprijekorna stručnjakinja kao što se imalo dojam prije nego što je to učinila.

– To je cijeli point, jedan faux pas, koji se u ovom procesu ne može oprostiti, rekao je Plenković.

Iako su koalicijski partneri HDZ-a, Reformisti i dalje ostaju pri stajalištu će u Saboru podržati Zlatu Đurđević. Probleme u koaliciji zbog toga ne očekuju.

– Mi smo naš stav definirali odmah na početku, tako smo i glasali, kod tog stava ostajemo i mislimo da je jako važno da se da poruka građanima da su reforme pravosuđa u ovoj državi nužne, poručila je Natalija Martinčević, iz Narodne stranke – Reformisti.

Dok u HDZ-u tvrde da to neće poljuljati stabilnost vladajuće većine, u SDP-u uvjeravaju da je izbor Zlate Đurđević korak u smjeru raščišćavanja stanja u pravosuđu.

– Dobro je što su konačno u slučaju gospodina Plenkovića maske pale i da sada vidimo da je problem ako na čelo pravosuđa dođe osoba koja ima pravno znanje, koja ima stav i na koju se ne može utjecati, komentirao je Peđa Grbin, predsjednik SDP-a.

U Domovinskom pokretu vjeruju da će o kandidatu na kraju ipak biti postignuto rješenje, no Zlata Đurđević im nije prihvatljiva. Zamjeraju joj svojedobno stav oko izručenja Perkovića, kao i onaj oko utjecaja na Prekršajni sud u vezi znaka u HOS-ovom pozdravu, objasnio je danas Igor Peternel iz Domovinskog pokreta.

Dok je Zlata Đurđević još jučer istaknula da će se prijaviti na novi javni poziv, aktualni predsjednik Vrhovnog suda Đuro Sessa za HRT je potvrdio da to neće učiniti.

Predsjednik Zoran Milanović branio je svoju kandidatkinju Zlatu Đurđević i pritom nije birao riječi. Oštro je napao premijera Plenkovića, predsjednika SDSS-a Milorada Pupovca i predsjednika Hrvatskoga sabora Gordana Jandrokovića.

– Plenković je danas govorio da nema šanse, da će onda oni vidjeti koji su kandidati… Plenkoviću, Ustav kaže da Predsjednik Republike, to sam voljom hrvatskih ljudi ja, predlaže predsjednika Vrhovnog suda, ne ti prijatelju, ne HDZ, ne tvoj patrijarh i sponzor Vlado Šeks, kolega Sova, poručio je Milanović.

– 15 godina se bavim politikom, na svakim izborima dobijem više glasova hrvatskih Srba nego Pupovac u cijelom svom bezvrijednom političkom životu, trgovačkom, neiskrenom, nepoštenom i vrijeme je da se to konačno kaže, rekao je Milanović.

– Predsjednik Sabora, gospodin Jandroković je lažov. Igra se vrlo opasnim stvarima, optužio ju je praktički da je hrvatski izdajnik, što je sljedeće, hoće joj brojati krvna zrnca?, upitao je predsjednik.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!