Tijekom pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak 2. travnja papu Franju će na Trgu Sv. Petra pratiti 20 djece. Dvadeset djece i mladih iz Rima i Foligna bit će uz papu Franju ove godine na pobožnosti Križnoga puta na Veliki petak, ali mnogo više ih je sudjelovalo u pripremi meditacija koje će četvero od njih čitati na gotovo praznom Trgu Sv. Petra, kako je bilo i prošle godine, tijekom lockdowna u prvoj fazi pandemije bolesti COVID-19.

Meditacije za 14 postaja pripremili su vjeroučenici iz rimske župe Svetih ugandskih mučenika (Santi Martiri d’Uganda) i skauti skupine Foligno I. iz talijanske pokrajine Umbrije, dok su crteže koji prate tekst napravili štićenici iz dva obiteljska doma u Rimu, piše Nedjelja.ba. 

Osim njih, još će 40 djece i mladih biti ispred bazilike Sv. Petra, a predstavljat će 500 svojih vršnjaka iz rimske župe Svetih ugandskih mučenika koji se pripremaju za prvu svetu pričest i krizmu; zatim 145 izviđača, članova skautske skupine Foligno I. iz istoimenoga grada u talijanskoj pokrajini Umbriji, te 40-ak djece, među kojima i mališani u dobi od 3 do 8 godina, iz dva rimska obiteljska doma Tetto Casal Fattoria i Mater Divini Amoris.

„Snažno su me pogodila njihova razmišljanja o Isusovu susretu s majkom. To je trenutak koji je mnoge impresionirao“, rekao je u razgovoru za Vatican News don Luigi D’Errico, župnik župe Svetih ugandskih mučenika.

„Netko je od njih napisao: ‘Koliko je Isus trpio na križu vidjevši dolje svoju majku koja plače!’ Razumljiva je ta reakcija, jer imaju vrlo bliske odnose s roditeljima“, dodao je don Luigi.

„U vrijeme pandemije naše je vjeroučenike snažno potresla mogućnost da bi se mogli razboljeti i ostati sami. Tako su i preko Križnoga puta vidjeli da je Isus bio napušten, da je ostao sam; bila je tamo samo njegova majka i još nekoliko osoba. Uz školsku nastavu na daljinu i vjeronaučne susrete putem platforme Zoom, vrlo je važno za njih to što su sudjelovali u pripremi pobožnosti Križnoga puta, iako će ga mnogi pratiti samo putem televizije, jer to znači da nisu napušteni, da nisu sami“, rekao je don Luigi D’Errico.

Izvor:nedjelja.ba

error: Content is protected !!