Elektroprivreda BiH povodom posljednjih zbivanja i štrajkova u rudnicima oglasila se priopćenjem u kojem kažu da se ostavlja samo jedan izbor: reorganizacija rudnika ili stečaj.

Elektroprivreda BiH kao vladajuće društvo Koncerna EPBiH redovito ispunjava i izmiruje sve obveze prema rudnicima, kažu oni, samostalnim gospodarskim društvima, koja svojom osnovnom djelatnošću ostvaruju prihode i iz istih, između ostalog, isplaćuju plaće radnicima.

“Razloge za neisplaćivanje plaća treba tražiti u činjenici da rudnici Koncerna EPBiH ne ostvaruju planiranu proizvodnju, a time i prihode. Proces reorganizacije rudnika pokrenut je s ciljem osiguranja njihovog ekonomski održivog poslovanja. U dosadašnjoj provedbi ovog procesa doneseni su pravilnici o organizaciji i dana je suglasnost vladajućeg društva na pravilnike o sistematizaciji radnih mjesta koji trebaju stupiti na snagu 1. svibnja 2021. godine. U tijeku je izrada i drugih akata, između ostalih, pravilnika o radu i pravilnika o radnom učinku”, navodi se u priopćenju EP BiH.

Pokrenuti proces reorganizacije nailazi na velike otpore i protivljenja od strane rudnika i manifestira se kroz obustave rada, navode.

“Zahtjevi sindikata rudnika često nemaju karakter sindikalnih aktivnosti. Reorganizacija rudnika je odgovoran proces i njena potpuna provedba zahtijeva punu angažiranosti svih uposlenih u Koncernu EPBiH. U slučaju opstruiranja i neprovođenja ovog procesa, jedina opcija jeste stečaj”, naglašava se u priopćenju.

Prema preliminarnim podacima na dan 31.12.2020.godine, ukupne obveze rudnika Koncerna EPBiH po svim osnovama, iznose 920 milijuna KM.

“Od ovog iznosa, dugovanja prema državi su blizu 495 milijuna KM. Prošlu godinu rudnici su okončali s ukupnim gubitkom u iznosu 79 milijuna KM. I pored više od pola milijarde KM koliko je Elektroprivreda BiH uložila u rudnike, nije osigurano njihovo ekonomski održivo poslovanje. Proces reorganizacije mora biti sveobuhvatan uključujući reorganizaciju i optimizaciju radne snage i proizvodnih kapaciteta, što će rezultirati ekonomskom održivošću”, zaključuje se u priopćenju EP BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!