U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 1253 osobe zaražene koronavirusom, znatno više u odnosu na 1032 koliko je potvrđeno prethodni dan. Vlada stoga razmišlja da nova ograničenja uvede već idući tjedan, umjesto nakon 1. travnja.

Epidemiološka situacija i dalje se zaoštrava, a vladina stručna skupina za COVID-19 ima više prijedloga kako ograničiti širenje virusa, među ostalim predviđa “potpuno zatvaranje” do 14 dana i gotovo je sigurno da će se idući tjedan zatvoriti neke trgovine i lokali, prema neslužbenim informacijama koje prenosi Slovenska televizija.

Jedan od prijedloga epidemiologa o kojima će u nedjelju odlučivati vlada jest i ograničenje kretanja u okolici mjesta stanovanja, osim radi odlaska na posao i povratka, kupnje živežnih namirnica ili odlaska u ljekarnu, javlja isti izvor.

Vlada bi odluku o novim mjerama mogla donijeti u nedjelju, odmah nakon što se kod predsjednika države Boruta Pahora održi sastanak političkog vrha o trećem valu epidemije na kojemu će se o mjerama nastojati postići konsenzus.

Vlada je u subotu objavila da je u posljednja 24 sata putem 6767 PCR testova potvrđeno 1253 novozaraženih, uz 18,5 posto pozitivnih testova, a troje oboljelih je umrlo.

Prema novim podacima Ministarstva zdravstva, tjedni prosjek novozaraženih u jednom danu popeo se na 932, pa bi se uz taj trend idući tjedan mogao povećati na tisuću ili više, što znači da bi Slovenija opet bila u “crvenoj” zoni, uz potrebu većih ograničenja.

Broj aktivno zaraženih je 12.184, a broj dnevno zaraženih na tjednoj razini u porastu je za 22 posto.

Stanje u bolnicama nije, međutim, pogoršano u odnosu na prethodni dan, pa je hospitaliziranih trenutačno 497, odnosno tri manje nego u petak, a na intenzivnim je odjelima 107 ljudi, među kojima je sve više mlađih osoba.

Izvor:hrt.hr