Talibani su jučer zaprijetili napadima na strane trupe u Afganistanu ako se ne povuku do 1. svibnja, o čemu je dogovor s Washingtonom postignut prošle godine.

Talibani su prijeteće poruke uputili nakon što je američki predsjednik Joe Biden jučer kazao da će biti teško ispoštovati taj krajnji rok za povlačenje. Njemačka je također produljila ostanak svojih vojnika u Afganistanu do 31. siječnja iduće godine.

“Ako se strane trupe ne povuku do 1. svibnja, talibani će biti primorani nastaviti sveti rat i oružanu borbu protiv stranih snaga kako bi oslobodili zemlju”, priopćilo je talibansko zapovjedništvo.

“Odgovornost će biti na duši onih koji prekrše dogovor”

SAD i talibani prošle su godine postigli dogovor o povlačenju stranih trupa u zamjenu za sigurnosna jamstva i početak mirovnih pregovora sa središnjom vladom u Kabulu. Od tada su uglavnom prestali napadi na strane vojnike, no talibanska agresija nije štedjela afganistanske snage i vladu.

Talibani su poručili da će poštivati dogovor koji su nazvali najrazumnijim i najkraćim putem za zaustavljanje 20-godišnjeg rata u Afganistanu, najduljeg američkog stranog sukoba.

“Odgovornost za produljenje rata bit će na duši onih koji prekrše dogovor”, poručili su talibani.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!