Brazil je u izvijestio o novom najvišem broju umrlih od koronavirusa u zadnja 24 sata, 3650 umrlih, samo tri dana pošto je premašio granicu od 3000 mrtvih u epidemiji koja izmiče kontroli.

Dosad je 307.112 ljudi umrlo od covida-19 od početka zdravstvene krize prije godinu dana, pokazuju podatci ministarstva zdravstva.

Nagli porast smrtnosti u Brazilu koji se primjećuje od zadnjeg tjedna u veljači, tumači se slabim poštovanjem fizičkog razmaka i epidemioloških mjera te brzim širenjem inačice poznate kao Amazonija P1 koja se smatra zaraznijom i smrtonosnijom.

Ministarstvo je izvijestilo i o 84.245 novozaraženih u 24 sata, što svjedoči o trenutačnoj žestini epidemije. Brazil je u četvrtak prvi put prijavio više od 100.000 novih slučajeva covida-19 u 24 sata.

Brazil nakon SAD-a ima najveći broj umrlih i zaraženih koronavirusom. Kampanja cijepljenja teče sporo. U nešto više od dva mjeseca samo je 6% od 212 milijuna Brazilaca primilo prvu dozu, a 2% obje.

Koriste se samo dva cjepiva, Oxfordsko/AstraZenecino i CoronaVac kineskog laboratorija Sinovac.

Danas su vlasti države Sao Paula i Brazilije objavile da se provode pretklinička ispitivanja domaćih cjepiva koja obećavaju a trebala bi omogućiti bržu kampanju cijepljenja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!