Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija danas je u telefonski razgovarao s predsjednicom Europske komisije Ursulom von der Leyen o aktuelnoj epidemiološkoj situaciji izazvanoj pandemijom COVID-19.

Tegeltija je upoznao predsjednicu Europske komisije o aktivnostima koje Vijeće ministara, uz poštivanje ustavnih nadležnosti i u suradnji s vladama entiteta i Brčko Distrikta,  preduzima u borbi protiv širenja virusa korona, te je informirao da je Bosni i Hercegovini, nakon dugog perioda čekanja, prije dva dana isporučen prvi kontingent cjepiva iz programa COVAX.

Predsjednica Europske komisije obavijestila je Tegeltiju da će u drugoj polovini travnja tekuće godine zemljama zapadnog Balkana početi isporuka 650.000 cjepiva Pfizer, donacije Europske unije, te da će ta cjepiva biti potpuno besplatne.

Raspodjela kontingenta od 650.000 cjepiva bit će dogovorena sa svakom od zemalja Zapadnog Balkana posebno.    

Zajednički je ocijenjeno da je ubrzanje proizvodnje i jednake i fer globalne distribucije cjepiva,  kao i veća solidarnost svih zemalja, ključna za stabilizaciju i oporavak, kao i za prevazilaženje problema izazvanih pandemijom virusa korona.  

Tijekomkom telefonskog razgovora koji je obavljen na poziv predsjednice Europske komisije, sugovornici su razmijenili mišljenja i o drugim aktuelnim temama u BiH i Europskoj uniji.

Tegeltija je izrazio zahvalnost predsjednici EK na vijestima o donaciji cjepiva, kao i na podršci i inicijativama u koje je BiH uključena, a koje se odnose samo na zemlje članice, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. 

Izvor:pogled.ba