Nakon što su je organizatori isključili iz natjecanja Eurovizije koje će se održati u svibnju u Nizozemskoj, Bjelorusija je u subotu osudila “politički motiviranu” odluku.

– Nažalost Bjelorusija neće sudjelovati u natjecanju koje će se održati u Rotterdamu, objavila je jučer navečer Europska radiodifuzijska unija (ERU) nakon kontroverze koju je izazvala pjesma te zemlje koju posljednjih godinu dana potresaju neviđeni prosvjedi.

Skupina Galasy ZMesta je ponudila pjesmu “Naučit ću te” koja je razbijesnila oporbu zbog teksta “Naučit ću te da staneš u red”, što je slabo prikrivena aluzija na represiju nad prosvjednicima protiv vlasti.

Tu pjesmu organizatori Eurovizije odbili su jer krši pravila natjecanja koja jamče da se ono neće zloupotrijebiti, navodi ERU u priopćenju, kao i drugu koju je Bjelorusija nakon toga poslala iz istih razloga.

Ivan Eismont, koji vodi odbor za Eurovizije Bjelorusije danas je kritizirao u Ria Novostima “politički motivirano” diskvalificiranje boje pjesme. Bjelorusiju potresaju politički nemiri nakon spornog reizbora predsjednika Aleksandra Lukašenka u kolovozu, koji je na vlasti od 1994.

Veliki prosvjedi bez presedana odvijali su se mjesecima gotovo svakog vikenda, a policija ih je većinom grubo suzbijala. Tisuće osoba su uhićene i voditelji prosvjeda su u zatvoru ili prisiljeni na egzil. EU je Lukašenku i visokim dužnosnicima njegove vlade odredila sankcije.

Eurovizija je 2020. otkazana zbog pandemije koronavirusa.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!