Dok se priprema za snimanje miniserije “And Just Like That…, koja će biti nastavak kultnog “Seksa i grada”, glavna zvijezda Sarah Jessica Parker ovog četvrtka, 25. ožujka, slavi 56. rođendan, samo nekoliko dana nakon što je njezin suprug Matthew Broderick proslavio 59. rođendan.

Slavni glumački par vjenčao se u svibnju 1997. godine, uskoro će proslaviti 24. godišnjicu braka što je za zabavljačku industriju veliki uspjeh. Oni kažu kako je razgovor glavni razlog dugovječnosti njihove bračne zajednice, kao i činjenica da svoj privatni život nastoje zaista takvim zadržati i razdvojiti posao od obitelji.

Sarah Jessica je rođena u Nelsonvilleu u američkoj saveznoj državi Ohio, kći je odgojiteljice u vrtiću Barbare i poduzetnika i novinara Stephena Parkera. Popularna glumica ima sedmero braće i sestara iz braka svojih roditelja i majčina drugog braka. Roditelji su joj se razveli kad je Sarah imala tri i pol godine, majka joj se udala za Paula Forstea, vozača kamiona i računovođu.

Njezin je otac rođen u Brooklynu, Židov čija je obitelj podrijetlom iz istočne Europe, a majka joj je njemačkog i engleskog podrijetla, i s majčine strane Sarah Jessica je potomak Esther Elwell, jedne od žena optuženih da su vještice u procesu u Salemu.

Njezini roditelji su imali problema u zadovoljavanju potreba svoje velike obitelji, često se događalo da im isključe struju zbog neplaćenih računa ili su morali “preskočiti” Božić i rođendane zbog manjka novca. No Sarah Jessica je jednom prilikom kazala kako ništa ne bi mijenjala jer su većim dijelom imali sve što im je trebalo – ne uvijek, ali većinu vremena.

Njezina majka je djecu uvela u kulturne i izvanškolske aktivnosti, vodila ih je na besplatne baletne i kazališne predstave u Cincinnatiju. U djetinjstvu je Sarah učila balet i pjevanje, pa su brzo stigle i prve male uloge u kazališnim predstavama, a kad se obitelj preselila u Dobbs Ferry nedaleko od New Yorka, mogla je pohađati i specijalizirane tečajeve. Majka i očuh pomogli su joj u razvoju dječje glumačke karijere, školovala se u New Yorku, Cincinnatiju i kasnije Los Angelesu.

Na Broadwayu je debitirala 1976. u dobi od 11 godina, nakon čega je 1979. dobila glavnu ulogu u mjuziklu “Annie”. Prve veće filmske uloge ostvarila je 1984. u dramama “Footloose” i “Prvorođeni”. Slijedili su brojni filmovi među kojima su bili “Priča iz L. A.”, “Medeni mjesec u Las Vegasu”, “Smrtonosna zona”, “Hokus-Pokus”, “Ed Wood”, “Klub prvih supruga”, “Mars napada!”, “Obiteljski kamen”, “Kod kuće je najljepše”, “Lumeni”, “Što je novo s Morganima?”, “Ne znam kako joj uspijeva”, “Sretna Nova godina!”, “Svi putevi vode u Rim”.

BOGATSTVO OD 200 MILIJUNA DOLARA

Karijeru joj je, naravno, obilježila uloga u kultnoj HBO-ovoj seriji “Seks i grad” koja se prikazivala od 1998. do 2004. godine, a slijedila su je dva financijski uspješna istoimena filma 2008. i 2010. godine. Za portretiranje newyorške kulumnistice Carrie Bradshaw, Sarah Jessica je dobila dvije nagrade Emmy, četiri Zlatna globusa i tri nagrade glumačkog ceha.

Prvi put nakon “Seksa i grada”, Sarah se na male ekrane vratila 2012. godine portretirajući Isabelle Wright u tri epizode FOX-ove serije “Glee”, a od 2016. do 2019. glumila je Frances Dufresne u HBO-ovoj seriji “Razvod”. Od 2005. Sarah Jessica ima vlastitu produkcijsku tvrtku Pretty Matches koja kreira sadržaje za HBO i druge mreže.

Modna ikona na ekranu i izvan njega, Sarah Jessica je, primjerice, 2000. bila domaćica dodjele MTV-jevih filmskih nagrada, a tijekom programa je promijenila 14 odjevnih kombinacija. Tijekom godina bila je i zaštitno lice brojnih modnih i kozmetičkih brendova.

Osim što je glumica i producentica, Sarah je i uspješna dizajnerica i poslovna žena. Svoj brend obuće pokrenula je 2014. godine, a u svojoj glavnoj trgovini u kojoj se nekad nalazio dućan slavnog Manola Blahnika u kojemu je kupovao njezin lik u “Seksu i gradu”, slavna glumica je vrlo često pri ruci kupcima kojima pomaže u odabiru obuće.

Uz to je u suradnji s novozelandskom vinarijom Invivo pokrenula i vlastitu kolekciju vina, nakon nagrađivanog prvog vina, sauvignon blanca, na red je prošle godine došao rose, a Sarah Jessica namjerava dalje širiti vinsku ponudu.

– Ja sam istinska ljubiteljica vina i ono je uvijek uključeno u obiteljske večere i druženja s prijateljima, uživam u čaši vina na kraju radnog dana, pa je ovo bio vrlo uzbudljiv i zabavan projekt za mene – kazala je Sarah Jessica nakon prvog predstavljanja svoje kolekcije vina.

Od 1984. do 1991. bila je u vezi s kolegom Robertom Downeyjem Jr. nakon što su se upoznali na snimanju filma “Prvorođeni”. Robertovi problemi s drogom utjecali su na njihov odnos, a nakon toga je nakratko bila i u vezi s pokojnim Johnom F. Kennedyjem Jr., sinom američkog predsjednika.

S Matthewom Broderickom ju je upoznao jedan od njezine braće u kazališnoj trupi Naked Angels u kojoj su nastupali. Sarah Jessica i Matthew su se vjenčali 19. svibnja 1997. na Manhattanu, episkopalnu ceremoniju predvodila je mladoženjina sestra Janet Broderick Kraft.

Njihov sin James rođen je 28. listopada 2002. godine, a uz pomoć surogat majke dobili su blizanke Marion i Tabithu 22. lipnja 2009. godine. Njihova srednja imena, Elwell i Hodge, potiču iz obitelji s majčine strane, a Sarah Jessica ih je otkrila istražujući svoje pretke u popularnoj dokumentarnoj seriji “Što misliš tko si?”. Osim povezanost s jednom od vještica iz Salema, Sarah je otkrila i da su njezini preci bili uključeni u kalifornijsku zlatnu groznicu 1849. i 1850. godine.

Od 2009. Sarah Jessica i Matthew s djecom žive u New Yorku gdje su 2016. kupili dvije susjedne kuće za 35 milijuna dolara i spojili ih u jednu koja ima ukupnu površinu od oko 1300 četvornih metara, te privatni vrt površine oko 200 četvornih metara. Njihovo zajedničko bogatstvo procjenjuje se na oko 200 milijuna dolara, a obitelj je prije pandemije koronavirusa provodila dosta vremena u svom drugom domu nedaleko od Kilcara u Irskoj gdje je Matthew provodio ljeta tijekom svog djetinjstva.

PIŠE MARIJA ČOVIĆ/slobodnadalmacija.hr

error: Content is protected !!