Uslijed sve češćih žalbi građana Federacije BiH na porast cijena osnovnih životnih namirnica poput brašna, ulja, riže, šećera, Vlada Federacije BiH je 25. ožujka zadužila Federalnu upravu za inspekcijske poslove (FUZIP) da od županijskih inspekcija zatraži podatke o primjeni odluka o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz županijske nadležnosti.

Iz FUZIP-a su naveli za Faktor kako su već dobili određene podatke sa terena, a navode i kako je Federalni tržišni inspektorat već analizirao cijene brašna, šečera, riže i ulja.

Poskupjele i namirnice u kojima se ulje koristi kao sirovina

– Povodom velikog broja upita potrošača, Federalni tržišni inspektorat je već analizirao visine cijena i marži četiri proizvoda (brašno, šećer, riža i ulje) koje je Vlada Federacije stavila na listu osnovnih životnih namirnica i koji, kao sirovina, služe za pripremu velikog broja ostalih osnovnih životnih namirnica. Utvrđeno je da je zbog povećanja cijena na svjetskom tržištu, samo nabavna cijena suncokretovog ulja enormno porasla, što je za sobom povuklo porast cijena osnovnih životnih namirnica za koje se ulje koristi kao sirovina – rečeno nam je u Federalnoj upravi za inspekcijske poslove.

Dodaju kako su u neprestanim konsultacijama sa Federalnim ministarstvom trgovine, te da je moguće i proširenje liste proizvoda koji će biti obuhvaćeni analizom cijena i marži i eventualnim daljnjim mjerama.

Podsjećamo, prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u siječnju 2021. godine u odnosu na isti mjesec prethodne godine, najveći rast imala je prosječna cijena jestivog ulja i to 18,79 posto, a koja je u siječnju 2020. bila 2,01 KM, a u siječnju 2021. je 2,39 KM. Zatim, pšeničnog brašna 6,39 posto, a čija je cijena po kilogramu u siječnju 2020. godine iznosila 0,88 KM, a u siječnju 2021. godine 0,94 KM. Prosječna cijena riže porasla je za 4,60 posto, a koja je u siječnju 2020. po kilogramu koštala 3,35 KM, a u siječnju 2021. 3,51 KM

– Federalna uprava za inspekcijske poslove se već obratila svim županijskim inspekcijskim organima, te ćemo, po prikupljanju odgovora, sveobuhvatnu informaciju o primjeni odluka o mjerama neposredne kontrole cijena za proizvode iz županijske nadležnosti proslijediti Federalnom ministarstvu trgovine. Zahvaljujemo županijskim inspekcijskim organima koji su promptno reagirali i već dostavili tražene podatke, te očekujemo da ćemo i preostale podatke dobiti blagovremeno, kako bismo mogli u ostavljenom roku izvršiti obavezu iz zaduženja – kazali su nam.

Dodaju kako je, ovisno o nalazima i izvještaju Federalne uprave za inspekcijske poslove, Federalno ministarstvo trgovine zaduženo da, u najkraćem roku, za Vladu FBiH pripremi informaciju i predloži adekvatno daljnje hitno postupanje s ciljem zaštite životnog standarda građana, od čega će zavisiti i dalji angažman inspekcija.

Kazne od tisuću do deset tisuća KM

Podsjećaju da u uvjetima slobodnog formiranja, cijene u FBiH se formiraju na osnovu utvrđenih pravila o načinu formiranja cijena, shodno odredbama Zakona o kontroli cijena. Za osnovne životne namirnice koje su propisane, Vlada FBiH, kantoni, gradovi i općine mogu propisati mjere neposredne kontrole cijena, koje se, po pravilu, zasnivaju na ekonomskim kriterijima i propisuju izuzetno, u skladu s članom 6. Zakona o kontroli cijena FBiH.

Iz Federalne uprave za inspekcijske poslove podsjećaju da kazne za kršenje mjera neposredne kontrole cijena propisane u članu 14. Zakona o kontroli cijena kreću se u rasponu od 1.000,00 KM do 10.000,00 KM za pravno lice, od 250,00 KM do 2.500,00 KM za odgovorno lice u pravnom licu i od 500,00 KM do 1.500,00 KM za fizičko lice. Pored novčane kazne, pravnom i fizičkom licu izreći će se i mjera oduzimanja imovinske koristi pribavljene izvršenjem prekršaja.

Izvor:faktor.ba