Šef Izaslanstva Europske unije u BiH i specijalni predstavnik EU veleposlanik Johann Sattler izjavio je danas kako BiH ne može sebi dozvoliti da u idući izborni ciklus uđe sa sadašnjim izbornim sustavom.

Na otvaranju središnje online konferencije Koalicije za slobodne i poštene izbore “Pod lupom“ o izbornoj reformi 2021., Sattler je naveo kako je reforma izbornog sustava među prioritetima koje je Europska komisija postavila pred BiH.

Veleposlanik SAD-a u BiH Eric Nelson istaknuo je kako je nužno eliminirati diskriminaciju u izbornom procesu, provesti reformu izbornog zakona, kao i tehničke i zakonske promjene za osiguranje integriteta izbora.

Dodao je kako je ova neizborna godina prilika za BiH da omogući svim građanima da budu izabrani i da ta prilika ne smije biti propuštena.

Šefica Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini veleposlanica Kathleen Kavalec naglasila je kako sadašnji izborni sustav ostavlja previše mjesta za greške, neregularnosti i zlouporabe, što rezultira nepovjerenjem javnosti u mnoge elemente izbornog procesa.

Koaliciju za slobodne i poštene izbore “Pod lupom” čini šest organizacija civilnog društva koju financira Europska unija kako bi poboljšala izborno zakonodavstvo u BiH. Koalicija omogućava aktivno sudjelovanje građana u praćenju izbora.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!