Za prvi broj Vrisak 365 novinari su razgovarali i s načelnikom Općine Grude Ljubom Grizeljom.

Gospodine Grizelj, približite našim čitateljima trenutnu situaciju u Općini Grude kada je u pitanju gospodarstvo. Grude se, naime, imaju čime pohvaliti…

Na naše zadovoljstvo imamo puno toga dobroga za reći. Kada bi tražili što su Grude danas, neki naš identitet, morali bi istaknuti grudsko gospodarstvo. Iz tog razloga, posljednjih sedam godina povodom dana općine organiziramo Susret grudskih poduzetnika. Predstavljamo njihove uspjehe i tematski obrađujemo pojedina područja gospodarstva. Minimum što možemo napraviti je isticanje njihovih rezultata.

Gospodarstvenici doprinose našoj lokalnoj samoupravi, svojom djelatnošću pomažu nam rješavati i socijalna pitanja, kroz doprinose pomažu i proračun općine. Treba istaknuti i njihovu pomoć sportskim i kulturnim organizacijama na našem području.

Shvatili smo kako posao općine nije otvaranje poduzeća, naš posao je gospodarstvenicima olakšati posao.

Olakšali smo procedure i ubrzali ih, posebice u procesu građenja, pristojbe smo doveli na pristojnu razinu, prepolovili smo broj operativnih postupaka. Gospodarstvenicima pomažemo u pribavljanju dozvola i suglasnosti. Dakle, naš odnos s gospodarstvenicima je partnerski.

Prema prvim preliminarnim rezultatima gospodarstvo u Grudama nije doživjelo veliki pad unatoč pandemiji koronavirusa.

Porez na dohodak i prosječna plaća imali su trend rasta u 2020. godinu i to ohrabruje.

Pad smo imali u pograničnoj i prekograničnoj trgovini, ali i tu se nadamo brzoj stabilizaciji.

Naglasit ću kako smo proteklih godina smo imali milijunska ulaganja u poduzetničku infrastrukturu koja će olakšati djelovanje gospodarskog sektora.

Ono što nismo puno isticali, a vrijedno je spomena, našu su obrtnici. U Grudama djeluje oko 270 obrta s oko 400 zaposlenih, što čini oko 10 posto zaposlenih na području općine. Tu vidimo našu veliku prednost!

Priča o turističkoj ponudi u Županije Zapadnohercegovačke sve je aktualnija. Što mogu ponuditi Grude kada je turizam pitanju? Je li to možda svojevrsna kombinacija prirodnih ljepota, kulturne ponude, OPG-ova…?

Kada su u pitanju ugostiteljstvo i turizam prošlu godinu obilježila je pandemija koronavirusa. Ipak, jedna godina ne znači ništa.

Unatoč svemu, u ljetnim mjesecima Avanturistički park Peć Mlini imao je između šest i sedam tisuća posjetitelja.

Za sada se baziramo na jednodnevni turizam. U suradnji s Uredom Vlade ŽZH za europske integracije težimo prema održivom modelu koji bi turiste još više zadržao u našoj županiji.

Imamo što ponuditi, imamo domaće proizvode koji se mogu kušati na kućnom pragu.

Vrijedi istaknuti i farme na području naše općine. Možda iznenađenje podatak da se na području naše općine proda oko 200 tisuća litara kojeg mlijeka godišnje. Općina takvim projektima daje podršku. Aktualna situacija pokazala je kako je iznimno važno proizvesti hranu za vlastite potrebe. Sve navedeno nudi nove prilike za samozapošljavanje.

Kada su u pitanju kultura i naša kulturna baština, svakako su važna naša arheološka nalazišta starih nekoliko tisuća godina (datiraju iz vremena 5 tisuća godina pr. Krista), avanturistički turizam, kulturna baština, nezaobilazni Šimićevi susreti, okusi na kućnom pragu.

Nama nedostaje sredstava financiranja, daleko smo još od kandidacijskog statusa za ulazak u EU i sredstava koja taj status nosi.

Kakav je odnos Općine Grude prema sportskim klubovima i sportašima?

Kada je u pitanju sport, dosta smo uložili u samu bazu, odnosno osiguravanje kvalitetnih uvjeta za bavljenje sportom, počevši od djece do profesionalnog sporta. Sport ima važnu ulogu u svakom pogledu, posebice u smislu promocije zdravog načina života.

Danas imamo više sportskih dvorana koje se koriste bez naknade. Imamo i dva nogometna igrališta na kojima igraju dva nogometna kluba, Grude i Drinovci. Želja nam je izgraditi i atletsku stazu na nekadašnjem igralištu Bekije.

Naše rukometašice danas su najpoznatije kada je gradski sport u pitanju, iako naš rukometni klub ima i muške ekipe.

Nedavno smo uz pomoć naših gospodarstvenika organizirali i 1/8 finala ženskog EHF kupa gdje smo ugostili ekipu Gran Canaria iz Španjolske. Ovaj klub dolazi iz grada od 700.000 stanovnika. Kada to usporedite s našom malom općinom, onda bih zaključio kako su naši uspjesi iznad naših mogućnosti.

Ne treba zaboraviti ni naše košarkaške, karate i plesne klubove, nogometne klubove Drinovci i Grude, boćare, mažoretkinje i niz ostalih. Istaknuti ću i ulične trke koje organiziramo.

Financijski izdvajamo oko 1 posto proračuna za sport. Ali kada se u to uključi i održavanje sportske infrastrukture i davanje termina za treninge onda se taj iznos sigurno penje i na 2.5 do 3 posto proračuna.

Ništa se ne može bez entuzijazma, ali ni bez talenta. I jednog i drugog imamo, stoga ne iznenađuje kako su sportaši iz ovog kraja, između ostalog, često i okosnica hrvatskih reprezentacija u nizu sportova.

Klikom ispod prelistajte prvo izdanje Vrisak 365
.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!