U FBiH i službeno može započeti cijepljenje BioNTech/Pfizer cjepivom, dok su cjepiva AstraZenece pristigle putem Covax mehanizma i dalje na čekanju kao i donirana cjepiva Sinovac iz Turske.

Informacije su za N1 potvrđene iz Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH.

Kako su istaknuli u odgovoru na upit N1 izdat je nalaz za Pfizer/BioNTech cjepivo (COVAX mehanizam).

Do ovog trenutka nije im dostavljena nedostajuća dokumentacija za AstraZeneca vakcinu (COVAX mehanizam), a nisu zaprimili Zahtjev za kontrolu niti su im dostavljeni uzorci Sinovac cjepiva (donacija Republike Turske).

Podsjetimo, prije četiri dana je Međunarodnu zračnu luku Sarajevo stigla cjepiva BioNTech/Pfizera, koje je Bosna i Hercegovina kupila u okviru mehanizma COVAX.

U spomenutom kontingentu stiglo je 23.400 doza cjepiva BioNTech/Pfizer. Ovo je bila prva isporuka za BiH putem globalnog mehanizma COVAX, ali i najveća od početka pandemije koronavirusa.

Ministrica civilnih poslova Bosne i Hercegovine Ankica Gudeljević izjavila je da će ova cjepiva biti proslijeđene entitetima i Brčko distriktu.

“Ovo će cjepivo biti proslijeđeno entitetima, odnosno Republici Srpskoj, Federaciji BiH i Brčko distriktu. Mi smo već pripremili i dostavili dokumentaciju kako bi carina što brže obavila svoj posao i kako bi cjepivo što prije napustilo zračnu luku”, rekla je Gudeljević, dodajući da bi trebalo stići i 26.400 doza cjepiva AstraZenece.

Izvor: Vrisak.info

error: Content is protected !!