Ponedjeljak je posljednji dan “crowdfunding” kampanje putem koje se može u pretprodaji kupiti biografija jednog od najvećih nogometaša u povijesti zagrebačkog Dinama Velimira Zajeca koja je u proteklih mjesec dana prodana u gotovo 300 primjeraka.

Zanimljivo je kako je knjiga “Zeko” prodana u tako velikom broju primjeraka iako još nije završena.

– Prezadovoljan sam tom brojkom prodanih primjeraka i ostvarenim ciljem ‘crowdfunding’ kampanje koja traje još danas. Mislim da je cijela kampanja stvorila tu emociju među brojnim dinamovcima, zabavila mnoge i vratila ih malo u neka lijepa, romantična vremena Dinamove povijesti, ali napravila knjizi iznimnu reklamu. Možda mi je stvorila i svojevrstan teret jer knjiga mora ostvariti očekivanja i opravdati povjerenje koje su mi mnogi dali svojim uplatama, rekao je autor Sanjin Španović.

Velimir Zajec, legendarni kapetan Dinama iz sezone 1981/82., kaže kako je vjerojatno za knjigu saznao zadnji.

– Knjigu su mi Španović kao autor i moj prijatelj i dugogodišnji suradnik Milan Šulentić složili iza leđa. Nisam imao pojma da se knjiga radi, već je pola intervjua bilo gotovo kad se meni to priopćilo. Poput najboljih krilnih igrača doveli su me pred gotov čin i centrirali mi loptu koju nisam mogao ne zabiti, našalio se Velimir Zajec i dodao: – Mislim da će knjiga biti zanimljiva i to svim generacijama ljubitelja Dinama, ali i nogometa.

Za potrebe pisanja biografije Španović je dosad odradio preko 40 razgovora s raznim sugovornicima iz svih faza života Velimira Zajeca, kao i nekoliko razgovora s njime.

– Neću otkriti imena, ali sjeo sam i razgovarao s mnogima s kojima možda u privatnom životu ne bih. Ali, nije mi žao jer su se pokazali iznimno zahvalnim sugovornicima i dali svoje viđenje na neka događanja oko Dinama i u Dinamu s dugačkim vremenskim odmakom, kazao je Španović.

Na pitanje koje je poglavlje karijere Velimira Zajeca bilo najzanimljivije, Španović odgovara: – To bi bio definitivno početak karijere, nikad priznati naslov prvaka Jugoslavije zbog slučaja Tomić i naravno osvajanje naslova 1982. godine. Ono što je zanimljivo da je sve to uskoro povezano jedno s drugim i isprepliće se kroz ta prva poglavlja.

Datum objavljivanja knjige još nije poznat jer Španović još ima namjeru otputovati u Grčku kako bi obavio razgovore s legendama Panathinaikosa, drugog velikog kluba Velimira Zajeca. Zbog pandemije koronavirusa neizvjesno je kada će se to dogoditi, no autor vjeruje kako bi to mogao obaviti tijekom travnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!