Fond za zaštitu okoliša FBiH, u suradnji sa Federalnim ministarstvom okoliša i turizma i Federalnom upravom za inspekcijske poslove, doprinio je rješavanju višemjesečnih problema nastalih poslije uvoza 414 tona neopasnog otpada iz Italije u Drvar.

Naime, pri kraju je proces zbrinjavanja otpada na okolišno prihvatljiv način postupkom R1, a Fond je za ovaj posao izdvojio 179.220,60 KM s tim da će se iznos izdvojenih sredstava povećati zbog činjenice da se otpad u tijeku zime povećao, odnosno, otežao.

-Privodimo kraju projekat zbrinjavanja. Poznato je da je Federalni ekološki inspektorat utvrdio kako je u pet lokalnih zajednica u periodu od 1. lipnja do 4. srpnja prošle godine dovezeno i nepropisno deponirano 414 tona otpada. Fond je reagirao po zaključku Vlade FBiH i izdvojio sredstva za ovaj projekat. Zadovoljni smo što je Fond još jednom na kvalitetan i odgovoran način pristupio rješavanju problema zajedno sa Ministarstvom i Federalnom inspekcijom, a sve na zadovoljstvo građana čije su lokalne zajednice trpile zbog ilegalnog odlaganja otpada – kazao je direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić. Otpad je uklonjen sa lokacija u Bihaću, Drvaru, Bosanskom Grahovu i Busovači. Najprije je usitnjen, odnosno, šredovan, potom ponovo spakiran i prevezen u cementaru Lukavac na spaljivanje. U naredna dva dana isti postupak bit će proveden i sa otpadom koji će biti prikupljen u Kiseljaku, priopćeno je iz Fonda za zaštitu okoliša FBiH.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!