Veledrogerija Medika obustavila je isporuku lijekova i medicinskog materijala svim bolnicama zbog duga od 2,1 milijardu kuna. Prekid isporuke lijekova najavljuje i Oktal Pharma. Iz Ministarstva zdravstva sutra su na sastanak pozvali predstavnike veledrogerija, potvrdila je za Hrvatski radio predsjednica Koordinacije veledrogerija u HUP-u Diana Percač.

– Dug prema našoj veledrogeriji narastao je na više od dvije milijarde kuna. U ovom kvartalu isporučili smo robu u vrijednosti od oko milijardu kuna, a platili su nam najviše sto milijuna kuna, rekao je predsjednik Uprave Medike Jasminko Herceg. Stoga su, kaže, odlučili da neće isporučivati lijekove bolnicama koje ne poštuju zakonske rokove plaćanja od 60 dana, a to je 98 posto bolnica u Hrvatskoj. Da bi se problem mogao početi rješavati sastanak je trebao biti jučer da bi platili sutra.

Ministar zdravstva Vili Beroš ne javlja se na telefon već nas upućuje na premijera Andrej Plenkovića i ministra financija Zdravka Marića, rekao je. Ovaj potez Medike znači da te bolnice danas nisu dobile nijednu kutiju lijekova iz te veledrogerije, a njezine dnevne isporuke iznose oko 5 milijuna kuna.

Oktal Pfarma: Sustav nas ignorira – Sve bolnice koje Oktal Pharmi plaćaju iznad 300 dana imat će uvjetovanu isporuku, a malo ih je koji plaćaju ispod 300 dana. Mi tri ili 4 mjeseca opetovano molimo, ali nismo ozbiljno shvaćeni. Nismo imali nijedan sastanak u Ministarstvu, ministar se ne javlja na telefon, na naše upite premijer se oglušio. Nevjerojatna je ignorancija sustava, odnosno Vlade, na ovaj ogroman problem, ističe predsjednik uprave Oktal Pharme Ivan Klobučar.

Plenković: Uvijek traže sredstva prije Božića, Uskrsa i izbora

– Situacija je uobičajena. Uvijek uoči nekakvog važnog termina, Božića, Uskrsa ili izbora, veledrogerije složno kreću tražiti sredstva. Razgovarat će s njima ministri finnacija i zdravstva i bit će im isplaćena određena sredstva u sljedećim danima, rekao je premijer Andrej Plenković dodajući da on nije računovođa da govori o preciznom datumu doznaka. 

Koordinacija veledrogerija, Udruga ljekarnika i Udruga proizvođača lijekova pri HUP-u upozorili su prošle srijede da bi zbog 6,5 milijardi kuna duga bolnica za isporučene lijekove i prestanka HZZO-ova plaćanja dugova ljekarnama opskrba lijekovima mogla biti ograničena.

Dug je od prosinca do kraja veljače narastao za više od 900 milijuna kuna te je dostigao četiri posto državnog proračuna. Predstavnici veledrogerija, ljekarnika i proizvođača lijekova također upozoravaju da je 20 posto bolnica od početka godine potpuno prestalo plaćati lijekove.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!