Hrvatski saborski zastupnik iz 11. izborne jedinice Nevenko Barbarić je u saborskoj raspravi na temu izmjena i dopuna Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji istaknuo kako podržava izmjene koje se tiču prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane, jer se istima ubrzava procedura i otklanjaju određene nejasnoće u provedbi Zakona.

On je za saborskom govornicom istaknuo kako su u BiH uistinu kompleksne političke prilike, te da se Hrvati suočavaju s nelegitimnosti zastupanja, oduzimanjem i umanjenjem svih drugih prava, pa i prava hrvatskih branitelja.

Kazao je kako su se na nedavnom sastanku u Mostaru predstavnika resornog ministarstva s predstavnicima Odjela za branitelje Hrvatskog narodnog sabora otvorila brojna pitanja.

“Na spomenutom sastanku su se otvorile razne teme. To su; kako pomoći pripadnicima HVO-a koji su iz različitih razloga stalno nastanjeni u RH. Kako pomoći roditeljima poginulih hrvatskih branitelja koji su stalno nastanjeni u RH , ali i u dijelu BiH, primjerice u RS ili u pojedinim sredinama u Federaciji BiH. U teškoj materijalnoj situaciji su,
tko će im pomoći, a dali su najveću žrtvu! Kako pomoći studentima, djeci stradalnika rata, kako pomoći oboljelima u liječenju i slično”, istaknuo je Barbarić i dodao kako Hrvati u BiH imaju velike potrebe, ali i razumijevanja za prilike u RH, te se zahvalio Vladi RH i ministru Medvedu za sve što čine za Hrvate BiH.

Barbarić se u Saboru također dotaknuo pitanja Hrvata u BiH te političke situacije u BiH.

Istakuo je kako je BiH zamišljena kao država tri konstitutivna i jednakopravna naroda, a taj koncept se u stvarnosti već godinama urušava.

“Ako jedan narod nije u mogućnosti izabrati svoje predstavnike u vlasti, a to se događa Hrvatima, nema legitimnog zastupanja, nema konstitutivnosti, krši se Ustav BiH, krši se Dejtonski mirovni sporazum. Jednakopravnost se ogleda kroz pravne institute, paritet, rotacija, konsenzus te pojam veta. Sve ovo su Hrvati do 2000. godine imali. Sve ovo im i danas jamči Ustav BiH, a opet u stvarnosti nemaju. Pod izgovorom stvaranja BiH kao funkcionalne države stvarni upravitelji BiH, tzv. visoki predstavnici nameću izmjene Ustava Federacije, nameću izmjene Izbornog zakona, sve u suprotnosti s duhom Dajtonskog mirovnog sporazuma što dovodi do apsurdne situacije da jedan narod, Bošnjaci, već tri puta bira dva člana predsjedništva što zasigurno nije zamišljeno mirovnim sporazumom”, rekao je Barbarić i dodao kako Hrvatski narodni sabor nudi konkretna rješenja koja su u skladu s Ustavom i presudama Vrhovnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava.

Pogledajte

Radio Ljubuški

error: Content is protected !!