Županijsko državno odvjetništvo podignulo je optužnicu protiv Ivice Todorića i još 22 okrivljenika zbog kaznenih djela krivotvorenja u slučaju Agrokor. Tereti ih se da su putem mjenica i faktoring društava prikriveno financirali posrnuli koncern, a vrijednost spornih transakcija je gotovo 18,5 milijardi kuna.

Optužnica u slučaju Agrokor povezana s izdavanjem lažnih mjenica od sada uključuje i Ivicu Todorića, te troje članova Uprave bivšeg koncerna.

– Prva četvorica okrivljenika su ispred trgovačkog društva iz Zagreba potpisali radi predaje na otkup ukupno 393 mjenice koje sadrže takve lažne navode na ukupan iznos od 533.788.250,00 kuna, stoji u priopćenju Županijskoga državnog odvjetništva.

Uz članove Uprave Agrokora, optužnica obuhvaća još 19 osoba iz 13 tvrtki koje su surađivale s Agrokorom. Među njima su široj javnosti najpoznatije Kraš, Sokol-Marić, Tehnika, Saponia, Franck, a tereti ih se da su otkupili 2.761 lažnu mjenicu u vrijednosti od gotovo 18 milijardi kuna.

Kako je, prema optužnici, sve funkcioniralo?

Agrokor je dobavljačima davao mjenice za robu koja nikad nije isporučena. Dobavljači su od faktoring kuća dobili umanjeni iznos i proslijedili ga natrag Agrokoru. Cijela se operacija provodila jer je koncern bio prekomjerno izložen bankama, koje mu više nisu smjele posuđivati novac, pa je ovako, putem faktoring kuća, prikriveno kreditiran. Analitičari ističu da sustav poslovanja Agrokora nije bio održiv.

– Pokušavao je tim kompleksnim shemama financiranja doći do novca iz domaćih izvora. Sve je radio, samo nije ono što je trebao i morao, a to je izaći na tržište kapitala i pokušati prikupiti kapital od strane financijskih investitora, kaže ekonomski analitičar Damir Novotny.

Ovo je treći postupak s kojim se u aferi Agrokor suočava Ivica Todorić. U onom najvećem, gdje ga se tereti za izvlačenje 1,2 milijarde kuna, optužnica još nije ni podignuta. U slučaju mali Agrokor nepravomoćno je oslobođen optužbi. Treća bitka upravo je počela.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!