Oči Amerikanaca usmjerene su prema sudnici u Minneapolisu gdje je počelo suđenje bivšem policajcu Dereku Chauvinu za ubojstvo Georgea Floyda. Riječ je o slučaju koji je potaknuo masovne prosvjede diljem zemlje, ali i svijeta – protiv policijskog nasilja i rasizma.

Suđenje za ubojstvo Georgea Floyda počelo je pred takozvanom “tajnom porotom”. Izbor porote trajao je dosta dugo, što, tvrde promatrači, dovoljno govori o osjetljivosti ovakvog sudskog procesa. Sud u Minneapolisu jedva je našao četrnaestoro ljudi za koje se smatra da će odlučivati bez predrasuda. Njihov identitet javnosti neće biti poznat kako bi bili pošteđeni bilo kakavog pritiska i mogućih prijetnji.

 Zbog ubojstva Georgea Floyda, bivšem policajcu Dereku Chauvinu prijeti i do četrdeset godina zatvora. Njegova obrana tvrdi kako postoje dokazi koji će cijeli događaj pokazati u znatno drukčijem svjetlu.

Obrana tvrdi: Chauvin je samo pomagao ostalima

“Dokazi će pokazati da su se gospodin Floyd i policajci počeli naguravati još dok su ga pokušavali uvesti u policijsko vozilo. A to se sve događalo prije nego što je policajac Chauvin kao pomoć stigao na mjesto događanja. Po dolasku, a vidjevši da ni trojica službenika ne mogu savladati Floyda u naporima da ga ubace u vozilo, policajac Derek Chauvin počeo je pomagati u privođenju osumjičenog”, izjavio je odvjetnik Dereka Chauvina, Eric Nelson.

Osam minuta i 46 sekundi policajac Derek Chauvin klečao je na vratu Georgea Floyda. Za to vrijeme, Chauvinov kolega Alexander Kueng koljenima je pritiskao Floydove noge, a treći policajac, J. Thomas Lane stavio je Floydu lisice na ruke. Bilo je to 25. svibnja prošle godine u Minneapolisu.George Floyd nije bio naoružan. Prema priopćenju policijske uprave u Minneapolisu, ophodnji je djelovalo da je pod utjecajem opijata i da je dezorijentiran.

“Ali dokazi su daleko opširniji od tih 8 minuta i 46 sekundi. U ovom ćete postupku doznati da su vrlo vrijedni dokazi prikupljeni i o događanjima prije i poslije inkriminiranih 8 minuta i 46 sekundi”, naveo je odvjetnik Nelson.

Tužitelj: Video dokazi sve govore

Policajci se, tvrde tužitelji, nisu pomaknuli ni kada je Floyd izgubio svijest. Chauvin i njegove kolege prestali su brutalno sputavati Floyda tek kada je stigla hitna pomoć. Nešto kasnije, u lokalnoj bolnici, Floyd je proglašen mrtvim.

“Mislim da će za porotu video dokazi biti vrlo korisni i značajni jer će moći i sami vidjeti, bez nekakvog odvjetničkog pojašnjavanja, što se zapravo događalo. Na video dokazima i leži optužnica u ovom slučaju”, rekao je tužitelj  Jerry Blackwell.

George Floyd nije jedini Afroamerikanac koje je stradao od ruke američkih policajaca, ali su se snimci na kojima se vidi kako se Floyd guši brzo raširili po svijetu. Njegova smrt, više nego bilo koja druga do tada, izazvala je višednevne nasilne prosvjede diljem SAD-a. Grad Minneapolis isplatio je nedavno Floydovoj obitelji 27 milijuna dolara na ime odštete. Policajcima koji su optuženi za pomoć pri ubojstvu sudit će se odvojeno krajem kolovoza.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!