Danas će se obilježiti 30. godišnjica pogibije prvog hrvatskog redarstvenika Josipa Jovića. U Aržanu je održana komemoracija i položeni su vijenci na njegovo posljednje počivalište. Na prijemu organiziranom u znak sjećanja na Josipa Jovića i 30. godišnjicu akcije Plitvice predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja sudionicima ranjenima u akciji.

Na Uskrs 31. ožujka 1991. u sukobu na Plitvicama pala je prva hrvatska žrtva Domovinskog rata – pripadnik specijalne policije Josip Jović. U spomen na njegovu žrtvu brojna izaslanstva braniteljskih udruga položila su vijence na njegov grob. Među njima i prijatelji iz djetinjstva. 

– Josip je bio samozatajan čovjek, veliki radnik, bio je društven, bio je prijatelj imao je srce kao Velebit, rekao je Ante Šošić, prijatelj Josipa Jovića.

Nakon svečanog obilježavanja početka izgradnje spomen-doma “Josip Jović”, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved najavio je povezivanje ustanova koje se bave Domovinskim ratom. 

– Iznimno mi je drago da ćemo u konačnici ovaj memorijalni centar “Josip Jović” u Aržanu uvezati u katalog obrazovnih, odnosno muzejskih ustanova koje provodimo vezujućih ih uz Memorijalni centar Domovinskog rata u Vukovaru, pa preko Pakraca, Karlovca, Knina, i ovdje do Aržana, rekao je Medved.

U znak sjećanja na Josipa Jovića i 30. obljetnicu akcije “Plitvice” organiziran je prijam na Pantovčaku. Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović dodijelio je odlikovanja ranjenim sudionicima te akcije.

U ime sudionika akcije “Plitvice” obratio se Slavko Butorac koji je, uz Josipa Lucića, bio zapovjednik akcije. Napomenuo je da je ovo prvi puta da je pozvan “kako bi se obratio u vezi te akcije” te zahvalio predsjedniku Milanoviću i njegovim suradnicima “što nisu zaboravili zaboravljene”.

– To je bilo vrijeme iščekivanja, vrijeme kad su svi bili nabijeni domoljubljem. Nitko nije kalkulirao, prisjetio se Butorac.

– Danas kada se sjetim, a sjetim se često tog dana, sjetim se koliko sam bio malen i zbunjen gledajući ljude koji su u maglovito i snjegovito jutro otišli autobusima, slabo opremljeni, bez borbenog iskustva, u smrtnu opasnost… I zato ste junaci, rekao je predsjednik Milanović.

– Vi ste junaci, kakvima dugujemo vječnu zahvalnost. Znam da to zvuči prejednostavno i da to neće vratiti Josipa Jovića, ali to je ono što mogu učiniti. Svima koji su došli, od srca zahvaljujem. Pokušat ću kao vrhovni zapovjednik Hrvatske vojske voditi politiku koja nije stranačka, rekao je uz pozdrav “Živjela Hrvatska”.

Obilježavanje 30. godišnjice akcije Plitvice i pogibije Josipa Jovića nastavit će se sutra na Plitvičkim jezerima.

Temeljem Ustava RH i Zakona o odlikovanjima i priznanjima, a na prijedlog Državnog povjereništva za odlikovanja i priznanja, Milanović je Redom hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu, odlikovao Zlatka Agu, Dražena JagečićaJozu Kovačevića (odlikovanje je preuzeo Petar Bajan) te Karla Kožula.

Redom hrvatskog trolista, za osobite zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu, odlikovao je Branka Horvatovića i Željka Marića.

U osobno ime i u ime odlikovanih zahvalio mu je Dražen Jagečić.

Uz sudionike akcije, na svečanom su prijemu među inima bili načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH, admirala Robert Hranj, predstavnici Udruge Antiterorističke jedinice Lučko, Udruge Tigar 90./91. Rakitje, Udruge Posebne jedinice policije Kumrovec, Udruge Prvi hrvatski redarstvenik i Udruge Specijalne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

Milanović je u izjavi novinarima, koju je dao u Uredu predsjednika nakon prijema, upozorio na to da svečanosti nije nazočio nitko iz izvršne vlasti.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!