Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija (SNSD) izjavio je danas u Sarajevu da Vijeće ministara nije krivo zbog činjenice da cjepljenje u BiH kasni, te da je zastoj u isporuci cjepiva protiv koronavirusa najviše posljedica nepoštivanja ugovora od farmaceutskih kompanija.

-Evidentno postoji problem u nabavci cjepiva u BiH, u većini zemalja u Europskoj uniji i ne želim govoriti tko je odgovoran za stanje u tim drugim zemljama, ali kada se traži odgovornost u BiH , ona je najmanje upućena meni i Vijeću ministara BiH. Jedino cjepivo koje je stiglo u BiH da je nabavljeno, a da nisu donacije, jeste ono što je radilo Vijeće ministara kroz globalni sustav nabavke – ponovio je.

Najavio je da bi ubrzo trebalo stići 89.200 AstraZeneca cjepiva iz COVAX sustava. Kroz program Europske unije, u drugoj polovici travnja trebala bi početi isporuka cjepiva zemljama zapadnog Balkana. Procjena je da će BiH u prvom kvartalu biti dostupno 120.000 do 150.000 cjepiva Pfizer.

Tegeltija je rekao da je došla ponuda o zajedničkoj nabavci cjepiva zemalja Zapadnog Balkana, a cijeli proces koordinira Srbija. Provjerili su potrebe entiteta i Brčko Distrikta za tim cjepivima i pri tom je Federacija BiH iskazala interes za 300.000 doza cjepiva, Vlada Republike Srpske 40.000 i Brčko Distrikt 10.000. U ovom trenutku ne postoje službene informacije kada će to cjepivo biti isporučeno.

Tegeltija je dodao da je od početka pandemije BiH nabavljena velika količina različite opreme, a da to nije uradilo Vijeće ministara.

– Je li Vijeće ministara išta nabavljalo do sada u pandemijii? Maske? Respiratore? cjepivo za sezonski grip? Nije nabavljano na državnoj razini. Odjednom kad se pojavi problem pokuša se premjestiti sve na Vijeće ministara. Sve ono što je bilo globalno, Vijeće je ispregovaralo. Osigurali smo zakonski okvir da se sve realizira – naglasio je Tegeltija.

/Fena/HMS/

error: Content is protected !!