U posljednja 24 sata zabilježeno je 1487 novih slučajeva zaraze virusom SARS-CoV-2 te je broj aktivnih slučajeva u Hrvatskoj danas ukupno 9.622. Među njima je 1.289 pacijenata na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 127 pacijenata. Preminulo je 17 osoba.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj, do danas ukupno je zabilježeno 269.009 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 5.928 preminulo, ukupno se oporavilo 253.459 osoba od toga 1.138 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 27.940 osoba. Do danas su ukupno testirane 1.539,232 osobe, od toga 9.064 u posljednja 24 sata.

Zaključno s 29. ožujkom utrošeno je 453.710 doza, a cijepljeno je 367.458 osoba. Prvom dozom cijepljeno je 281.206 osoba, dok su drugom dozom cijepljene 86.252 osobe.

‘Situacija u Hrvatskoj zabrinjavajuća’

Epidemiologinja Goranka Petrović potvrdila je u Studiju 4 da je situacija s COVID-19 u Hrvatskoj zabrinjavajuća, te da su se ponovno počeli puniti bolnički kapaciteti.

‘Prijeti nam jesenski scenarij’

Klinika “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu – jedna od ključnih ustanova za liječenje oboljelih – gotovo je popunjena. Ravnateljica Alemka Markotić upozorila je da nam prijeti jesenski scenarij.

– Teško je prognozirati. Jedina dobra vijest je da smo se otkad je počeo treći val nešto sporije penjali nego u drugom valu. Kako ide toplije vrijeme, trebali bismo barem pokušati usporiti i što više smanjiti broj potencijalno oboljelih, rekla je.

Koronavirus po županijama

U gradu Zagrebu 257 oboljelih
U Primorsko-goranskoj županiji 253 novooboljelih, troje umrlih
● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 142 oboljela, jedna preminula 
● U Šibensko-kninskoj županiji 117 oboljelih
● U Zadarskoj županiji 100 oboljelih
U Vukovarsko-srijemskoj županiji 36 oboljelih
● U Osječko-baranjskoj županiji 31 oboljeli, dvoje preminulih 
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 17 novooboljelih
● U Požeško-slavonskoj županiji 17 pozitivnih
U Istarskoj županiji 15 novozaraženih, jedan preminuli
● U Zagrebačkoj županiji 13 novih slučajeva
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 11 oboljelih, jedan preminuli
● U Koprivničko-križevačkoj županiji osam oboljelih
● U Virovitičko-podravskoj županiji jedan novooboljeli

Koronavirus u svijetu

– Britanija će se usredotočiti na to da cijepi cijelu svoju odraslu populaciju, prije nego što višak cjepiva ponudi drugim zemljama, poput susjedne Irske, rekao je britanski ministar poduzetništva i energetike Kwasi Kwarteng.

– U južnom dijelu Brazila uočen je iznenadni porast stope smrtnosti od koronavirusne bolesti među mlađim i sredovječnim osobama nakon što je tamo identificirana nova zabrinjavajuća varijanta koronavirusa poznata kao P.1, objavili su znanstvenici.

– Vodstva 23 zemlje i Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) podržala su ideju o stvaranju međunarodnog sporazuma koji bi pomogao svijetu u rješavanju budućih zdravstvenih problema kao što je pandemija izazvana koronavirusom koja trenutačno divlja svijetom.

– Kanadski Nacionalni savjetnički odbor za imunizaciju (NACI), koji nadgleda provedbu kampanje cijepljenja protiv koronavirusa, preporučio je da se za ljude mlađe od 55 godine prestane upotrebljavati AstraZenecino cjepivo i zatražio je novu analizu o rizicima i prednostima koja se baziraju na dobi i spolu.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!