U Plitvicama se u srijedu obilježava 30. godišnjica akcije “Plitvice” i komemoracija poginulom redarstveniku Josipu Joviću, ali zbog epidemije bez okupljanja i govora, samo uz polaganje vijenaca na spomenik i to u vremenskim razmacima.

Protokol je počeo u 8.30 sati, a vijence je najprije položila obitelj Josipa Jovića i udruge sudionika akcije. U 9 sati vijenac je položio i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, a zatim održao prigodni govor.

– Prošlo je 30 godina od smrti Josipa Jovića i jedne hrabrosti koja je graničila s ludilom u to vrijeme, prema kojoj sve drugo blijedi. Jedan mali broj mladih ljudi, neprofesionalaca, ne vičnih oružju, došao je ovamo, svjesni da mogu sresti mnogo jačeg neprijatelja i zauvijek ostati ovdje. Što više vrijeme prolazi, ta hrabrost je sve veća, danas mi je to teže shvatiti nego tada. Vječna slava i hvala poginulom Josipu Joviću koji nije imao sreće da dočeka hrvatsku slobodu za koju su se ovdje borili, Ustav, demokraciju, pripadnost Europi i to da ovdje može biti policijska stanica koja je ovdje bila još četiri mjeseca. Sve drugo je povijest, a ovo je početak povijesti, poručio je predsjednik Milanović.

Maja Grba Buljević položila je vijenac uime predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

– 31. ožujka 1991. bila sam ovdje kao sudionica akcije Plitivce. Kao mlada liječnica odazvala sam se pozivu da pomognemo našim redarstvenicima i da im omogućimo da što prije dođu do bolnice. Sa svojim timom ostala sam ovdje pet dana. Kada smo odlazili, na Koranskom mostu su nas pretresali jugoslavenski vojnici, zadržali nas, a na kraju i pustili. Kada smo odlazili, znali smo da ćemo se vratiti. Hrvatski sabor treba njegovati i raditi na tome da su hrvatski redarstvenici i vojnici ono najvrednije što imamo jer su nam omogućili da stvaramo novu i modernu Hrvatsku, rekla je Grba Buljević.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković s potpredsjednicima Vlade Tomom Medvedom i Davorom Božinovićem položio je vijenac na spomenik Josipu Joviću.

– Na 30. obljetnicu Krvog Uskrsa, spomen na akciju hrvatskih redarstvenika koji su slijedom naredbe predsjednika Tuđmana došli na Pltivice kako bi vratili policijsku postaju, kako bi pokazali da hrvatske snage i hrvatski pravni poredak funkcionira na našem teritoriju. Obilježavamo i 30. obljetnicu pogibije Josipa Jovića, jednoga od brojnih hrvatskih redarstvenika, policajaca, vojnika, koji su u Domovinskomratu dali sve za hrvatsku slobodu. Prije mjesec dana bili smo u Pakracu, tamo smo također obilježili praktički početak Domovinskog rata. 30 godina kasnije i naša Vlada, potpredsjednik Tomo Medved jučer je bio u Aržanu, rodnom mjestu Josipa Jovića gdje je stavio kamen temeljac za spomendom i memorijalni centar kako bi i u tom kraju još jednom iskazali prema hrvatskim redarstvenicima i njemu koji je prvi dao život za Hrvatsku. U ime Vlade i svih ministara još jednom im želim iskazati zahvalnost, poštovanje za slobodu koju su osigurali hrvatskom narodu. Uvijek ćemo s poštovanjem  i posebnom pažnjom voditi računa o hrvatskim braniteljima i Domovinskom ratu, rekao je premijer u svom govoru.

Lucić: Bio je to neuspio teroristički akt protiv hrvatske policije

U akciji Plitvice su – Jedinica za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje, Antiteroristička jedinica Lučko i Posebna jedinica policije Kumrovec – 12 dana od odvajanja SAO Krajine od Republike Hrvatske uspostavile ponovno ustavno-pravni poredak i policijsku postaju MUP-a.

Tadašnji zapovjednik Jedinice za posebne zadatke MUP-a RH Rakitje general zbora Josip Lucić prisjetio se akcije, 30 godina kasnije.

– “Krvavi Uskrs” je krvav jer je poginuo Jospi Jović, a nekoliko naših pripadnika je ranjeno, ali mogao je biti mnogo krvaviji što govori o zločinačkim namjerama terorističkih slupina koje su zasjedu i pstavile kako bi masakrirale hrvatsku policiju, nažalost, što se i dogodilo mjesec dana kasnije u Borovu Selu, rekao je Lucić. Sama aktivnost za koju smo se pripremali i krenuli tijekom noći kako bismo u cik zore došli ovdje oko 5 ujutro kod koranskog mosta nakon kojeg smo naišli na zasjedu. Od zasjede do pozicija na kojima je akcija završila, oko 2,5 sata ljudi su se kretali kroz šumu hvatajući pripadnike terorističkih skupina. Nažalost, u završnim minutama akcije oko 8.05, dojavljeno mi je kako je Josip Jović ranjen. Svi ranjeni pripadnici su iz Jedinice za posebne namjene Rakitje. S obzirom na to kako smo dočekani i koje su namjere bile – uništiti na, cijela akcija je prošla, na našu sreću dobro, kazao je umirovljeni general Lucić za HRT. 

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!