Predsjedavajući Vijeća ministara BiH primio je pismo Veleposlanstva SAD u BiH u kojem ga obavještavaju da SAD i njihov privatni sektor i dalje imaju vodeću ulogu u svijetu što se tiče inovacija i sposobnosti brze reakcije na krizu.

“Američka kompanija Johnson & Johnson, Moderna i Pfizer proizvode cjepiva protiv Covida u rekordnim količinama i primaju narudžbe iz cijelog svijeta. U ovom dopisu vam dostavljamo kontakt informacije za svakog proizvođača pojedinačno, te apeliramo na vas da ih što prije kontaktirate da biste ubrzali nabavku cjepiva”, stoji u pismu. Američko veleposlanstvo u BiH navodi u pismu Tegeltiji da su spomenute kompanije svjetski lideri i imaju iskustvo u radu s nacionalnim vladama, ali da možda nisu upoznati sa složenom političkom strukturom BiH.

“Zato bi im moglo biti od koristi kada biste im objasnili da BiH ima složenu administrativnu strukturu u kojoj kompetencije za pitanja zdravstva i nabavke pripadaju različitim razinama vlasti, uključujući i županije. Važno im je naglastiti da ni jedan pojedinačni organ u BiH nije jedini kontakt kada se radi o nabavci cjepiva. Također treba te im objasniti da pored angažiranja državne razine kroz mehanizam Covax, vlade i javne institucije u entitetima Federacija BiH i Republika Srpska, te distrikt Brčko, također imaju ovlasti za nabavku cjepiva, jer većina kompetencija za nabavku, zdravstvo i zaštitu građana od zarazni bolesti pripada ovim razinama vlasti”, navedeno je u pismu u kojem se naglašava koliko je važno da sve razine vlasti u BiH rade zajedno na prevladavanju prepreka nabavci cjepiva.

“Covid 19 ne zaustavlja se na unutarnjim linijama razgraničenja, niti bi one trebale biti prepreka suradnji za nabavku cjepiva”, stoji u pismu koje je Tegeltiji upućeno iz Ambasade SAD u BiH.

/HMS/

error: Content is protected !!