Jučer, dan uoči susreta 3. kola skupine D na Europskom prvenstvu za nogometaše do 21 godine u Koperu protiv Engleske, izbornik hrvatske mlade reprezentacije Igor Bišćan izjavio je kako njegova momčad i suparnik dvoboj dočekuju u potpuno različitim raspoloženjima.

Hrvatska je u svom posljednjem nastupu u nedjelju svladala Švicarsku sa 3-2, dok je Engleska izgubila od Portugala sa 0-2, pa uoči posljednjeg kola Hrvatska drži drugo mjesto u skupini s tri boda, koliko ima i treća Švicarska, dok je Engleska, koja je figurirala za favorita skupine, posljednja bez bodova. Na čelu je Portugal s maksimalnih šest bodova.

– Mi i Englezi smo trenutačno u potpuno suprotnom psihičkom momentumu. Oni su u svoje prve dvije utakmice razočarali, ali to nas ne smije zavarati. Radi se o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji, a i oni još uvijek imaju realne izglede za prolazak. Potrebna im je pobjeda i poraz Švicarske. Znamo da nas čeka jako teška utakmica, kao i sve na ovoj razini, rekao je Bišćan.

Upitan kakvo je stanje u momčadi nakon prve dvije utakmice, Bišćan je odgovorio:

– Do utakmice je ostalo više od čitavog dana tako da je sada još uvijek teško govoriti o sastavu. Nekoliko igrača osjeća posljedice utakmice protiv Švicarske, to su Franjić, Šverko, Majer, Erlić… Nakon današnjeg treninga ćemo vidjeti tko će biti spreman i koliko za sutrašnju utakmicu.

Za utakmicu protiv Švicarske Bišćan se odlučio za promjenu na vratima, umjesto standardnog Adriana Šempera, koji je branio u kvalifikacijama i protiv Portugala, priliku je dobio Dominik Kotarski.

– Promjena golmana je bila moja odluka s obzirom na tip utakmice koji sam očekivao. Nema nikakve veze s onim što je Šemper dosada pokazivao, dosada je uvjek bio pouzdan. Na kraju je Kotarski zadržao mirnoću i sam ispravljao svoje pogreške. Šemper je osjetio i probleme s ozljedom šake, tako da i to moram uzeti u obzir kod izbora vratara.

Bišćan je djelomično najavio i taktički pristup utakmici protiv Engleske.

– Nećemo bitnije mijenjati koncepciju momčadi i način ulaska u utakmicu. Nećemo srljati, to ne bi bilo pametno jer Englezi imaju moćne pojedince koji su jaki u igri ‘jedan na jedan’. Morat ćemo biti pametni, uski, stajati u bloku, ali također  moramo u svakom trenutku biti opasni prema naprijed. Poteze na utakmici povlačit ćemo i s obzirom na situaciju na drugoj utakmici jer ćemo u svakom trenutku biti upoznati s rezultatom.

Ovo prvenstvo za mlade igrače dosada je proteklo u velikoj izjednačenosti.

– Na ovakvom turniru nema prostora za ‘umiranje u ljepoti’. Lošije ekipe su dobro organizirane, a bolje nisu spremne preuzeti veliki rizik zbog malog prostora za grešku, objasnio je Bišćan podatak kako nakon dva kola niti jedna momčad nije i teoretski osigurala prolazak u četvrtfinale, a bez izgleda za prolazak je ostao samo sudomaćin Mađarska.

Jedan od najstandardnijih igrača hrvatske reprezentacije na EP-u je veznjak moskovskog CSKA trenutačno na posudbi u Kasimpasi Kristijan Bistrović koji je svjestan kako njega i suigrače u srijedu čeka težak posao.

– Prije početka natjecanja Englezi su bili favoriti za osvajanje skupine, tako da nas ne smiju zavarati porazi od Švicaraca i Portugalaca. Moramo biti maksimalno fokusirani, jer znamo koliko su Englezi jaki i u kakvim klubovima igraju. Oni će biti motivirani da poprave dojam, ali ne mogu biti motiviraniji od nas koji znamo kakva nam se prilika pruža za prolazak skupine, kazao je Bistrović.

S obzirom da bi Hrvatsku u četvrtfinale mogao odvesti i neodlučeni ishod protiv Engleske u slučaju povoljnog rezultata u drugoj utakmici između Portugala i Švicarske, na pitanje hoće li zbog toga kalkulirati, Bistrović je rekao:

– Ne trebamo se opterećivati s drugom utakmicom. Idemo na pobjedu, pa ćemo vidjeti što će nam to donijeti.

Susret Engleske i Hrvatske u Koperu se igra u srijedu od 18 sati, a istovremeno će na teren u Ljubljani Portugal i Švicarska.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!