Nakon svih prethodnih izvješća sa sjednica parlamenata, jasno je jedino da je masovno u cijepljenje u Bosni i Hercegovini još misaona imenica.

Političari ni u činjenici da su bh. građani primorani na cijepljenje ići u drugu državu ne vide svoju odgovornost.

Otišli su korak dalje, pa su počeli ubirati zasluge čak i za donirano cjepivo.

Naredna isporuka 82.400 doza cjepiva preko COVAX očekuje se početkom svibnja, Pfizerovo cjepivo preko EU mehanizma trebalžo bi stići u drugoj polovici travnja.

To su najnovije najave Zorana Tegeltije. Kao predsjedatelj Vijeća ministara ne osjeća se odgovornim što su se građani BiH preko vikenda masovno cjepili – u drugoj državi.

“Jedino cjepivo koje je stiglo u Bosnu i Hercegovinu je nabavljeno, a da nije dio donacije jest ono što je radilo Vijeće ministara preko globalnog sistema nabavke cjepiva. A sve drugo je rezultat onoga što je radila Vlada RS ili donacija koja je došla iz Srbije za Federaciju”, kaže predsjedatelj Vijeća ministara Zoran Tegeltija.

Krenulo je cijepljenje Pfizer cjepivom koje je danas podijeljeno zdravstvenim ustanovama. Nešto više od 56 tisuća doza Astrazenec i Sinovak cjepiva i dalje čeka na odobrenje Agencije na lijekove koja opet čeka ostatak dokumentacije. Od prave masovne imunizacije u našoj zemlji definitivno još nema ništa.

“Mi niti smo slijepi niti smo gluhi. Mi građani razumijemo sasvim dobro da oni, ili nisu sposobni ili su neodgovorni do te mjere da nisu učinili ništa da imamo ono što građani drugih zemalja imaju”, kaže sociolog Esad Bajtal.

Iako su građani većinom po cjepivo morali otići u drugu državu, u kojoj ne žive i kojoj ne plaćaju poreze, bh. političari kao da se natječu tko je osigurao više. Zaboravljajući, pritom, da je barem polovina cjepiva – donirana.

Izetbegović je osigurao 30.000 cjepiva iz Turske, 50.000 iz Kine, a očekujemo isporuku cjepiva iz Malezije. To troje je nekoliko puta više u odnosu na broj poklonjenih cjepiva iz Srbije i broj građana Bosne i Hercegovine koji su se u proteklim danima cijepili u toj zemlji.

“Oni su naučili da dobiju sadaku koju će im dati neko ko je blizu njih. Sramotno je da ljudi koji su u vlasti gotovo 30 godina sada se diče činjenicom da su oni osigurali donacije a nisu svjesni toga da cijeli svijet posmatra kako se političari odnose prema svojim građanima i iz tog razloga su spremni da uruče humanitarnu pomoć”, kaže infektolog Bakir Nakaš.

A da ne bi svaka drugo cjepivo bila donacija, evo i nekoliko zanimljivih prijedloga nadležnih.

“Mislim da bi bolje bilo za sve građane Bosne i Hercegovine kada se ne bi bavili podnošenjem krivičnih prijava, kada ne bi optuživali jedni druge već zajednički pokušavali da vršimo pritisak na one koji ne ispunjavaju svoje ugovorne obaveze”, rekao je Tegeltija.

“Ja evo pozivam sve koji na bilo koji način mogu predložiti, dati ideju, mogućnost nabave, radim 24 sata dnevno i sedam dana, neće mi biti mrsko da svaki kanal otvorim”, dodao je Fadil Novalić.

Izvor:BH RT

error: Content is protected !!