U Hrvatskoj je danas 2623 novozaraženih, preminulo 19 osoba, doznaje HTV.

Nacionalni stožer civilne zaštite danas će konferenciju za medije održati u 12.30.

U KBC-u Split obustavljene su operacije iz hladnog pogona, operiraju se samo hitni pacijenti, no, unatoč tome, i dalje obavljaju transplantacije koštane srži i rožnice. U bolnici je trenutno 159 covid pacijenata, a 23 ih je na respiratoru. 

U Domu za starije i nemoćne osobe u Gospiću na Covid-19 pozitivno je 26 korisnika i osam djelatnika. 

Leonardo Bressan, predsjednik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju rekao je da je stigao treći val, ali da nam brojevi rastu iz više razloga, a ne samo zbog britanskog soja koji se brže i lakše širi.

Broj novozaraženih u Primorsko-goranskoj županiji iznimno je velik. Dokazano je da prevladava britanski soj. Od 60 do 70 posto oboljele populacije dolazi iz radne okoline. U poduzećima se taj soj širi, stoga apeliramo prema poslodavcima i djelatnicima da obrate pozornost na mjere – maske, dezinfekcija i udaljenost, rekao je Mladen Šćulac, načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije, u emisiji Hrvatskog radija “U mreži Prvog”.

Nastavlja se pritisak na bolnice u kojima je gotovo 1.300 pacijenata, a svaki deseti je na respiratoru. Britanski soj i dalje prevladava, a donosi i teže kliničke slike. Zbog svega toga očekuje se da će Nacionalni stožer postrožiti neke mjere – poput zatvaranja igraonica i sporta u dvoranama. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da se u ovom trenutku ne razmatra zatvaranje terasa kafića i ograničavanje kretanja među županijama.

Podaci županijskih stožera

U Primorsko-goranskoj županiji 611 oboljelih, troje umrlih
● U Zagrebačkoj županiji 132 novooboljela.
● U Zadarskoj županiji 118 novih slučajeva.
● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji 79 novih slučajeva.
● U Međimurskoj županiji 68 oboljelih
● U Osječko-baranjskoj županiji 57 oboljelih, jedna preminula.
● U Koprivničko-križevačkoj županiji 39 novih slučajeva.
● U Požeško-slavonskoj županiji 22 novozaražena.
● U Sisačko-moslavačkoj županiji 18 pozitivnih.
● U Istarskoj županiji 13 novih slučajeva.
● U Virovitičko-podravskoj županiji sedam oboljelih

Koronavirus u svijetu

– Australija neće ispuniti svoj prvotni cilj vezan uz cijepljenje protiv Covida-19, priznao je premijer Scott Morrison, prebacivši dio krivnje na ograničenje izvoza iz Europske unije.

Grad Ruili na jugozapadu Kine, koji graniči s Mijanmarom, uveo je jednotjednu kućnu karantenu za stanovnike gradskog područja i masovno testiranje na COVID, nakon što je prijavljeno šest novih slučajeva lokalnog prenosa koronavirusa.

Njemačka se bori s trećim valom pandemije, ali život teče gotovo normalno u Tuebingenu, gdje svatko s negativnim testom može uživati u kupovini, kulturnim događajima ili restoranima na otvorenom.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!