U Hrvatskoj su u protekla 24 sata zabilježene 2422 nove osobe zaražene koronavirusom, a udio zaraženih među testiranima iznosio je 25,56 posto, izvijestio je na sjednici Vlade u četvrtak ministar zdravstva Vili Beroš. Broj aktivnih slučajeva danas je ukupno 12448, dok je 1390 pacijenata na bolničkom liječenju, od kojih 155 na respiratoru. Preminulo je 20 osoba. Do jučer su na sekvencioniranje poslana 2632 uzorka, a podaci pokazuju da je kod 67 posto uzoraka zabilježena britanska varijanta koronavirusa. Hrvatskoj je dosad isporučeno 540.845 doza cjepiva, a do 31. ožujka utrošeno je 476.499 doza.

Korona u Hrvatskoj:

– Rast brojeva kod nas, rast brojeva u zemljama u okruženju. Mjere koje je donio Stožer bi trebale doprinijeti smanjenju broja oboljelih. Najvažnije je da svi pokažu visok stupanj osobne odgovornosti. Jedna smo od rijetkih zemalja koje nisu imale policijski sat, a pomažemo i poslovnim subjektima. Što se tiče cijepljenja, postoje globalne poteškoće, vezano uz AstraZenecu, nastojimo kompenzirati to s narudžbama drugih cjepiva, poručio je na sjednici Vlade premijer Andrej Plenković. Opširnije

– Nacionalni Stožer uveo je nove, strože mjere, koje su na snagu stupile u ponoć. Ponovno je zabranjeno treniranje u zatvorenome, osim za profesionalne sportaše, a teretane zasad ostaju otvorene, kao i terase kafića.

Ograničava se rad dječjih igraonica. Zbog turizma, mijenja se dosadašnji model prelaska granice. Za ulazak u Hrvatsku priznavat će se i brzi antigenski testovi, potvrda o cijepljenju, uključujući rusko i kinesko cjepivo, te potvrda da je osoba preboljela bolest u proteklih 6 mjeseci.

– Danas u ponoć na snagu su stupile nove mjere za Splitsko-dalmatinsku i Šibensko-kninsku županiju. Obvezno je korištenje maski na otvorenom, zabranjena je prodaja alkohola od 20 do 6 sati ujutro, ograničen je rad ugostiteljskim objektima od 6 do 20 sati, radno vrijeme kasina je od 8 do 20 sati, obustavljen je rad dječjih igraonica, škole stranih jezika nastavu mogu imati samo online.

U Splitsko-dalmatinskoj županiji svaki treći testirani pozitivan je na koronavirus, više nego prije godinu dana za vrijeme lockdowna.

Podaci još nisu do kraja obrađeni, ali danas imamo preko 1200 testiranih osoba i od toga između 35 i 36 posto pozitivno na covid-19, izjavila je Željka Karin,  ravnateljica NZJZ-a Splitsko-dalmatinske županije. Opširnije

– Stožer Primorsko-goranske županije predložio je pooštravanje mjera: da terase i ugostiteljski objekti rade do 19 sati, da se zatvore teretane te da se dopusti okupljanje najviše osam osoba iz dva kućanstva.

Podaci županijskih stožera

● U Međimurskoj županiji evidentirano 39 pozitivnih nalaza na SARS-CoV-2 virus. Jedna osoba je preminula, a hospitalizirano je 28 pozitivnih pacijenata.

● U Karlovačkoj županiji 136 novih slučajeva zaraze.

● U Gradu Zagrebu su u protekla 24 sata zabilježene 462 novooboljele osobe od covida-19.

● U Zadarskoj županiji je 117 novozaraženih osoba. Hospitalizirana su 73 bolesnika, od kojih je jedan na respiratoru.

● U Dubrovačko-neretvanskoj županiji 111 novozaraženih, dvoje je umrlo. U bolnici se liječi 60 osoba, a šest pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb.

● U Šibensko-kninskoj županiji 180 osoba je oboljelo od COVID-19 infekcije. U bolnici se liječi 58 osoba, od kojih je pet osoba na respiratoru.

● U Zagrebačkoj županiji 196 novih slučajeva koronavirusa. 

● U Vukovarsko-srijemskoj županiji je 81 novih pozitivnih osoba na COVID-19. 32 osobe hospitalizirane zbog bolesti.

● U Koprivničko-križevačkoj županiji 44 nova slučaja zaraze.

● U Istarskoj županiji potvrđeno je 17 novozaraženih osoba. Na bolničkom liječenju je 77 osoba, a osam ih je na respiratorima.

● U Primorsko-goranskoj županiji 275 novooboljelih, a preminula je jedna osoba. Na bolničkom liječenju nalazi 139 pacijenata, od toga je na respiratoru 13 osoba. 

● U Ličko-senjskoj županiji covid-19 potvrđen kod 53 osobe. Bolnički se liječi 29 pacijenata. 

● U Bjelovarsko-bilogorskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđeno je 40 novih slučaja zaraze koronavirusom. Na bolničkom liječenju je 26 pacijenta.

● U Sisačko-moslavačkoj županiji 25 novozaraženih.

● U Splitsko-dalmatinskoj županiji 4 osobe su preminule. Od 156 hospitaliziranih, 23 osobe su na respiratoru.

● U Požeško-slavonskoj županiji 36 novih slučajeva zaraze. Hospitalizirano je 10 osoba.

Korona u svijetu:

– Zbog naglog rasta broja novozaraženih u pandemiji koronavirusa veliki dijelovi Austrije od četvrtka ponovo uvode stroge mjere zatvaranja.

U saveznim pokrajinama Beč, Gradišće i Donja Austrija se ponovno uvodi mjera zatvaranja najvećeg dijela maloprodaje. Isto tako se ponovno zatvaraju i kulturne ustanove poput muzeja i galerija.

Mise su preko Uskrsa dozvoljene uz stroga pravila higijene. Izlazak iz vlastitog stana je dozvoljen samo uz opravdani razlog. Susreti su ograničeni na samo jednu osobu iz nekog drugog domaćinstva.

– Poljaci su u četvrtak ujutro požurili prijaviti se za cijepljenje protiv covida-19 nakon što je vlada iznenada preko noći omogućila registraciju za osobe starije od 40 godina, a zbog velikog broja prijava sve je rezultiralo padom sustava.

Više od dva milijuna Poljaka dosad je primilo obje doze cjepiva.

– Nova varijanta koronavirusa pronađena je u Brazilu, objavile su u srijedu tamošnje zdravstvene vlasti.

Nova varijanta slična je onoj pronađenoj u Južnoafričkoj Republici, napisao je na Twitteru brazilski biomedicinski institut Butantan.

– Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u četvrtak je kritizirala neprihvatljivu sporost cijepljenja protiv covida-19 u Europi koja je suočena sa zabrinjavajućom epidemiološkom situacijom.

– Tvrtka Johnson&Johnson objavila je u srijedu da je pronađen problem sa serijom djelatne tvari za njezino cjepivo protiv covida-19 koje proizvodi Emergent Biosolutions te da serija nije došla do konačne faze punjenja i završetka.

J&J nije rekao koliko bi se proizvelo doza cjepiva u seriji. New York Times izvijestio je da je propalo oko 15 milijuna doza, ne navodeći izvor. Opširnije

– Ožujak je u Brazilu bio mjesec s najviše smrtnih slučajeva od početka pandemije koronavirusa, s više od 66.000 umrlih.

Nikad u povijesti Brazila nije se dogodilo da jedan događaj ubije toliko ljudi u 30 dana, rekao je Miguel Nicolelis, koordinator Znanstvenog odbora protiv pandemije koji su formirale sjeveroistočne države Brazila.

Brazilske bolnice su prenapučene, a u nekoliko država osoblje je već počelo birati kome će dati krevete u intenzivnoj njezi.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!