Hakan Sukur (49) istinska je legenda turskog nogometa. Odigrao je 112 utakmica za reprezentaciju, postigao 51 gol i najbolji je strijelac u povijesti države. Navijači ga pamte i kao autora najbržeg gola u povijesti svjetskih prvenstava, Južnoj Koreji je na SP-u 2002. zabio nakon samo 10.8 sekundi utakmice. Nažalost, Sukur posljednjih godina prolazi teške trenutke, a sve je počelo nakon što se okrenuo protiv turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana. Bivši nogometaš nakon prestanka karijere ušao je u politiku kao veliki Erdoganov kritičar. No, nakon neuspješnog državnog udara morao je preseliti u SAD.  

Nisam bio ni terorist ni izdajnik, a sve su mi uzeli, cijelu moju imovinu su zaplijenili – rekao je Sukur kojeg su se odrekli Turski nogometni savez i njegov bivši klub Galatasaray. – Ničije vlasništvo ne može se otuđiti, ali u Turskoj pravda ne vlada. Zato ne mogu koristiti svoj novac i nekretnine. Nigdje u svijetu nemam nikakav novac, ništa mi nije ostalo – dodao je. U SAD-u se snalazi. U Palo Altu je vodio jednu pekaru koja je propala. – Radim kao vozač Ubera i prodajem knjige – rekao je lani Sukur. No, velika većina Amerikanaca ne prepoznaje čovjeka koji je Tursku do trećeg mjesta na SP u Japanu i Južnoj Koreji. Hakan Sukur nedavno je doznao još jednu lošu vijest. Turski mediji pišu da je njegov otac, Selmet Sukur, osuđen na tri godine i 45 dana zatvora zbog pokušaja državnog udara i suradnje s terorističkim organizacijama. U pritvoru je izgubio 40 kilograma.

“Moj otac ima 80 godina, sramite se svi”, poručio je Sukur koji se unatoč teškoj životnoj situaciji ne predaje. Otvorio je profile na društvenim mrežama i tamo, između ostalog, često komentira i nastupe turske reprezentacije. No, teško da će se vratiti u domovinu.

Izvor:vecernji.ba