Svaki cent od dva milijuna predujma koje je izdavačka kuća Gallery Books isplatila Hunteru Bidenu, 51-godišnjem pravniku i sinu američkog predsjednika Joea Bidena (78) iz braka s njegovom pokojnom suprugom Neilom Hunter Biden već se isplatio.

Nakon prvih citata i ulomaka objavljenih u medijima, u kojima autor detaljno opisuje svoju ovisnost o alkoholu i drogama – prednarudžbe za knjigu ‘Lijepe stvari’ (Beautiful Things) su odletjele u nebo, pa je potpuno sigurno da će Hunterova autobiografija biti jedan od književnih događaja godine i postati apsolutni bestseler u pandemijskoj godini, piše gloria.hr

Na 255 stranica eksplozivnog štiva Hunter Biden nije opisao samo vrtlog užasa u kojem se desetljećima valjao u blatu ovisnosti, nego je to i potresno svjedočanstvo o snazi ljubavi njegove sadašnje supruge, njegovog oca i pokojnog starijeg brata Beaua Bidena, državnog odvjetnika savezne države Delaware, koji je kao 46-godišnjak preminuo od glioblastoma, zloćudnog tumora mozga.      

Posebnu zahvalu ispisao je i svojoj supruzi, južnoafričkoj filmašici Melissi Cohen (35), s kojom se preklani vjenčao i lanjskog ožujka dobio sina Beaua. Ponajprije zahvaljujući njezinoj podršci Hunter se nakon desetljeća lutanja raznim stranputicama izvukao, pobijedio vlastite demone i vratio se na pravi put.

Inače, jednogodišnji Beau je Hunterovo peto dijete: kćeri Naomi, Finnegan i Maisy dobio je u braku s prvom suprugom Kathleen Buhle, a ima i 3-godišnje dijete iz afere s bivšom klupskom zabavljačicom Lunden Alexis Roberts, dvadeset godina mlađom od njega.

Robert Hunter Biden rođen je 4. veljače 1970. kao mlađi sin aktualnog američkog predsjednika i njegove prve supruge, učiteljice Neilije Hunter Biden, koja je iz sjene vodila njegovu kampanju za izbore za senat 1972.

Jedva su uspjeli proslaviti pobjedu prije fatalne automobilske nesreće u kojoj je 18. prosinca 1972. smrtno stradala vozeći Valley Roadom u Hockessinu u Delawareu. U vozilu su bila i njihova djeca: tada 3-godišnju Beau, 2-godišnji Hunter i 1-godišnja Naomi. U frontalnom sudaru s teretnjakom Neilia i Naomi su smrtno stradale, a Beau i Hunter su zadobili teške ozljede od kojih su se dugo oporavljali.

Bio je to početak užasa koji su Huntera otada pratili i kojima se sve donedavno nije mogao oduprijeti, a sve ih je opisao u knjizi ‘Lijepe stvari’.

Alkohol je prvi put kušao kao 8-godišnjak dočepavši se čaše šampanjca na partiju kojim je njegov otac slavio ponovnu pobjedu na izborima za Senat. Prvi put se napio kao 14-godišnjak, a redovito se opijao i za vrijeme studija na sveučilištima Georgetown i Yale.

Prvi put se na odvikavanje prijavio kao trostruki otac i to – uspješno. Sve dok za vrijeme jednog leta nije pokleknuo naručivši od stjuardese koktel Bloody Mary. Do slijetanja ih je slistio tri komada. Premda je oduvijek bio sklon alkoholu, što ne taji, Hunter u knjizi otkriva kako ga je zapravo dotukla smrt starijeg brata Beaua.

Nakon njegovog odlaska je svoju muku utapao u alkoholu. Pritom mu se definitivno raspao brak: i to zbog veze sa šogoricom Hallie Olivier Biden, udovicom pokojnog brata, koja je jedina, kako je izjavio, mogla razumjeti njegovu tugu i bol. 

Neko vrijeme živio je čak i sa svojom dilericom.

Uz to se navukao i na kokain te na njegov mnogo jeftiniji derivat crack, koji je kupovao na ulici: njegova dilerica bila je  sredovječna beskućnica, čije ime u knjizi nije želio spomenuti. Ali se nada da će mu se nakon objavljivanja knjige javiti – ako je još živa – da joj pomogne, što smatra svojom misijom.

“Trošio sam tisuće dolara tjedno na crack, a Rhea (to je pseudonim njegove bivše dilerice) se ubrzo uselila k meni na pet mjeseci”, napisao je.

Opisao je i događaj kad mu je diler u Los Angelesu uperio pištolj u glavu, ali i kako je od Rhee naučio sam kuhati vlastitu drogu. “Uopće nisam spavao, a u najgorem razdoblju crack sam pušio svakih petnaest minuta”, zapisao je i dodao kako je tada konstantno odbijao svaku pomoć koju su mu željeli pružiti užasnuti otac Joe i pomajka Jill Biden.

“Ne bih se izvukao da nisam upoznao Melissu Cohen. Imala je iste oči kao moj pokojni brat, a nakon tjedan dana poznanstva bilo mi je jasno kako ću uz nju pobijediti demone svoje ovisnosti”, napisao je Hunter Biden i objasnio zašto je svoju autobiografiju naslovio ‘Lijepe stvari’.

“Bila je to mantra moga brata za vrijeme bolesti: usprkos najcrnjim liječničkim prognozama Beau je do svog posljednjeg dana znao cijeniti neizmjernu ljepotu života i svijeta. Zahvaljujući njemu i Melissi sam preživio, te ispunio zavjet koji sam bratu dao na samrtnoj postelji.”

PIŠE KRUNO PETRINOVIĆ/GLORIA

error: Content is protected !!