U Sloveniji je u četvrtak stupilo na snagu jedanaestodnevno strogo zatvaranje kojim vlasti žele presjeći treći val pandemije koronavirusa i nagli rast epidemijske krivulje, a u zadnja 24 sata u zemlji je bilo 1335 novih slučajeva zaraze covidom-19.

Premda je broj potvrđenih novih zaraza manji nego dan ranije, udio pozitivnih nalaza je viši i iznosi 23,7 posto, objavila je vlada, što je zabrinjavajući podatak i opravdava uvođenje lockdowna.

Restriktivne mjere koje su na snazi idućih desetak dana uključuju on-line nastavu u školama, zatvaranje u granice regija, zabranu odlaska u države s “crvene” liste, rad državne uprave i javnog prometa u minimalnom opsegu, kao i zatvaranje većine uslužnih djelatnosti i sportskih aktivnosti.

Poslodavcima je preporučeno da omoguće rad od kuće ili korištenje godišnjih odmora, a sve to ima za cilj da se “presiječe” opasni treći val epidemije, ali i smanji velik broj novih hospitalizacija, pa i onih s težim tijekom bolesti.

Za ulazak u Sloveniju od ponedjeljka vrijedi isključivo PSR test, a ne antigenski kao do sada, a slovenskim rezidentima zabranjen je odlazak u zemlje s crvene epidemiološke liste uz prijetnje visokom novčanom kaznom.

U zemlji je, po najnovijim podacima ministarstva zdravstva, 13.395 aktivnih slučajeva zaraze i taj broj je u porastu, kao i broj hospitaliziranih, kojih je trenutno 518.

Broj smrtnih slučajeva i dalje je manji u odnosu na razdoblje drugog vala epidemije, zbog “preležane” bolesti ili cijepljenja među starijima.

Sa sedam novih smrtnih slučajeva ukupan broj preminulih od Covida-19 povećao se na 4.054. Prosječan broj novih slučajeva potvrđenih zaraza za zadnji tjedan iznosi 1027, objavilo je ministarstvo zdravstva.

No, po riječima dr. Leona Cizelja iz znanstvenog instituta “Jožef Štefan”, koji za vladu radi matematičke analize i projekcije epidemije, računa se da u sadašnjem trenutku na jednu testiranjem potvrđenu infekciju dolaze dvije do tri neotkrivene, među ljudima koji nisu testirani, pa bi stvarni broj dnevnih zaraza mogao biti četiri do pet tisuća.

Glavni uzrok koji generira treći val epidemije u Sloveniji je sada dominantna britanska varijanta osnovnog virusa, zbog koje je reprodukcijski broj širenja epidemije iznad jedan, pa ju je nemoguće kontrolirati bez zatvaranja, koje je u drugom valu spriječilo gore posljedice od onih koje su zabilježene, upozorio je Cizelj.

Pretpostavlja se da će među onima kod kojih je zaraza danas potvrđena ubuduće biti 80-ak hospitaliziranih i desetak umrlih, a učinci zatvaranja osjetit će se tek dva tjedna po njegovu završetku, naveo je Cizelj dodavši da bi, prema projekcijama, da nije bilo britanske varijante virusa, epidemija u Sloveniji završila u svibnju.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!