Federalni premijer Fadil Novalić nedavno je na sastanku s predsjednicima Saveza umirovljenika kazao da je ta populacija prioritet Vladi FBiH. No iako su na papiru prioritet, čini se da od usklađivanja odnosno povećanja penzija ove godine neće biti ništa.

“Jesmo prioritet, ali je trenutno prazna kesa”, kaže za Klix.ba Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH.

Vlada FBiH je upriličila sastanak s predstavnicima Saveza umirovljenika, a tema je bila redovno godišnje usklađivanje mirovina i materijalni položaj umirovljenika u okolnostima kakve jesu.

Mehić kaže da su predstavici umirovljenika zaključili i pohvalili ono što je dobro prema Zakonu o PIO, a to je da je vlada do sada ispoštovala sve te odredbe, od 1. ožujka 2018. do danas kada su u pitanju redovna usklađivanja. Čak je najniže mirovina dva puta povećavala, pa je najniža mirovina sa 326 KM povećana na 380 KM.

“Što se tiče povećanja, Savez umirovljenika je upoznat s tim da se vrši na osnovu dva faktora. Prvi je realna stopa rasta BDP-a u prethodnoj godini i rast cijene troškova života. I to se vrši 15. travnja s primjenom od 1. siječnja svake godine. S obzirom na koronavirus, statistički zavod je dao podatke gdje je rekao da je 2020. godine rast BDP daleko ispod planiranog, dakle negativan je. A rast troškova života je prema njihovom tu negdje, ali mi znamo da su sve žvotne namirnice poskupjele”, govori Mehić.

On ističe da po toj logici ispada da bi se mirovine trebale smanjiti jer nema elemaanata za usklađivanje.

“Međutim Zakon kaže da je Vlada FBiH garant isplate mirovina na dostignutom nivou u svakom mjesecu do 5. za prethodni mjesec. Dakle, nije važan koliki je rast BDP-a, nema govora o smanjenju mirovina. No objektivno mi shvatamo da nam ne idu u prilog dva faktora koja su negativni i po toj logici ne možemo očekivati redovno usklađivanje penzija”, nagovještava naš sagovornik.

Vlada je na sastanku iznijela svoje probleme, a prednjači pandemija koja je donijela ukidanje radnih mjesta, smanjenje poslova itd, kao i nabavka lijekova i medicinske opreme te pokušaji nabavke cjepiva…

No sa sastanka je plasirana tvrdnja da su 482.000 umirovljenika u FBiH prioritet za ovaj saziv vlade.

“Mi od te tvrdnje nemamo puno koristi. Zato smo rekli da ćemo pomno pratiti situaciju i želim da opet sjednemo polovinom maja gdje ćemo vidjeti dokle se stiglo, ima li pomaka i osnova za bilo kakvo povećanje (usklađivanje) penzija za ovu godinu”, kaže Mehić.

Ističe i da su i prošle godine penzioneri ostali kratkih rukava.

“Zbog korona-zakona, iako su bili stvoreni uvjeti za izvanredno i redovno suklađivanje, izvanredno se nije nikada desilo, a redovno sa zakašnjenjem od četiri mjeseca”, dodaje.

Za kraj kaže da su penzioneri optimisti i očekuju da će se naći sluha i razumijevanja.

“Svjedoci smo da velikog poskupljenja osnovnih životnih namirnica i velike potražnje lijekova, a to je ono gdje penzioneri najvećim dijelom troše penzije. Penzioneri su posebno izloženi troškovima tokom pandemije koronavirusa. Dakle, za 15. april nemamo obećanje, ali nadajmo se maju”, zaključio je Redžo Mehić.

Izvor:klix.ba

error: Content is protected !!