Uredu za odnose s javnošću veleposlanstva SAD-a u Sarajevu pozvao je vlasti BiH da nastave raditi na diverzificiranju opskrbe plinom, posebno ističući značenje Južne plinske interkonekcije preko Republike Hrvatske. Iz ovoga ureda nisu međutim izravno odgovorili na upit je li prijelazom na Tursko-ruski tok BiH sebe dovela pred sankcije Zapada i veću ovisnost od ruskoga plina.  

“Sjedinjene Američke Države nastavljaju posticati druge države da diverzificiraju opskrbu energijom kao dio jačanja strategije energetske sigurnosti koja također uključuje i integraciju obnovljivih izvora energije, očuvanje energije i reformu energetske politike. Pozdravljamo napore EU i Energetske zajednice na identificiranju ključnih regionalnih enrgetskih infrastrukturnih projekata i apeliramo da se nastavi suradnja na realizaciji tih projekata, posebno cjevovoda prirodnog plina “Južna interkonekcija” koji bi povezao BiH s plinskom mrežom kroz Hrvatsku.  

Apeliramo na zemlje koje teže članstvu u EU poput BiH da usklade svoje energetske politike s politikama EU. Puno poštivanje Ugovora o Energetskoj zajednici, uključujući i usvajanje državnog zakona o električnoj energiji i prirodnom plinu, bilo bi od velike koristi za BiH kroz reguliranje sektora prirodnog plina, transparentnost cijena za potrošače, i pružilo bi potporu prijeko potrebnim investicijama u energetskom sektoru”

Izvor:vecernji.ba

error: Content is protected !!