Europska nogometna federacija (UEFA) mogla bi reprezentacijama dopustiti više od 23 igrača za predstojeće Europsko prvenstvo koje će se od 11. lipnja do 11. srpnja održati u 12 gradova u 12 zemalja.

– Odluka još nije donesena, no UEFA razmatra stvar, rekao je glasnogovornik krovne nogometne organizacije Starog kontinenta za AFP.

Izbornici, među kojima i Zlatko Dalić, imaju rok do kraja svibnja poslati spisak igrača koji će igrati na Europskom prvenstvu. No, posljednjih se tjedana nekoliko izbornika oglasilo sa željom da se poveća broj igrača za EURO.

Nogometaši su pod velikim pritiskom zbog gustog rasporeda utakmica u nacionalnim ligama i reprezentacijama, ali i pozitivnih slučajeva koronavirusa i obavezne izolacije, koji su utjecali na njihovu fizičku pripremu.

Belgijski izbornik Roberto Martinez je u razgovoru za La Dernier Heure predložio da reprezentacije mogu prijaviti “26 ili čak 27 igrača”.

– Postoje razgovori, svi su reagirali na isti način, bila bi to ispravna odluka, dodao je španjolski stručnjak.

Slično razmišlja i talijanski strateg Roberto Mancini, te izbornik svjetskih prvaka Francuza Didier Deschamps.

– Ne znam hoće li nas UEFA poslušati. Mislim da bi to mogao biti dobar potez, kazao je Mancini, dok je Deschamps dodao: – Mislim da bi mogućnosti proširenja popisa, za dva ili tri igrača, bila dobra stvar.

Manje entuzijastičan je bio engleski izbornik Gareth Southgate.

– Znam da postoje rasprave na ovu temu. Međutim, morate donijeti odluke, važne odluke, a dio toga može se izgubiti ako imate veliku grupu.

UEFA je već donijela odluku da će na EP-u biti dopušteno pet zamjena.

Pravilo o pet zamjena uvedeno je kao privremena mjera zbog poteškoća s kojima su momčad suočene tijekom pandemije koronavirusa i trenutačno je na snazi u utakmicama između europskih klubova te na kvalifikcijskim utakmicama za SP 2022. u Europi.

UEFA je također, odlučila ukinuti ograničenje od 30 posto popunjenosti stadiona što je odlučeno u listopadu prošle godine, ostavljajući lokalnim vlastima da odluče o eventualnim ograničenjima.

Pojedini gradovi još nisu potvrdili hoće li na stadionima biti navijača, a konačna odluka o tome koji gradovi će biti domaćini EURO-a bit će poznata koncem travnja.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!