Gdje su afere, tu su i oni- poznati hrvatski odvjetnici koji i zadnjih nekoliko dana pune medijske stupce nakon što je sa sigurne udaljenosti o problemima hrvatskog pravosuđa progovorio odbjegli Zdravko Mamić.

Tamo gdje ima problema i sudskih procesa, za odvjetnike ima i novaca, no vrh ljestvice godinama drži odvjetničko društvo pokojnog Marijana Hanžekovića koje nakon njegove smrti vodi mlađa kćerka Dora.

Samo u 2019. godini prihodi Hanžekovićeva ureda iznosili su 54,21 milijun kuna, što je pad za gotovo pet posto u odnosu na ranije prihode. Straha za opstanak ipak nema jer su u istoj godini zaradili 12,20 milijuna kuna. uza sve to zapošljavaju oko 200 ljudi te uz zagrebački ured imaju pisarnice u Osijeku i Splitu.

Iza Hažnekovića Grgić i Leko

Tradicionalno je na drugoj poziciji odvjetnička kuća Grgić i partneri osnovana 2000. godine. Na njenom je čelu Dubravko Grgić široj javnosti poznatiji kao vodeći dioničar Agrama, iako im prihodi opadaju oni su u godini prije krize iznosili oko 32,27 milijuna kuna, dok je dobit bila 11 milijuna kuna.

Leko i partneri odvjetničko je društvo u kojem većinski udio ima Miroslav Leko, a u godini prije krize prihodi su im porasli za više od 29 posto pa su iznosili 25,92 milijuna kuna, a tu je i dobit od 8,13 milijuna kuna. Zagrebačka podružnica tvrtke Wolf Theis Rechtsanwaelte GmbH prije krize poslovala je 21,66 milijuna kuna prihoda te sa dobiti većoj od tri milijuna kuna. Inače ova kompanija specijalizirana za korporativno pravo uglavnom surađuje s velikim, međunarodnim korporacijama.

Premda s prihodima ne mogu konkurirati ovim kolegama, najpoznatiji hrvatski odvjetnici zasigurno su Jadranka Sloković i Čedo Prodanović, Veljko Miljević, Ljubo Pavasović Visković, Anto Nobilo te Branko Šerić. Kada je o prihodima riječ među ovom muškom ekipom najviše odskače odvjetnica Sloković koja je 2019. godine imala 1,8 milijuna kuna prihoda dok joj je zarada iznosila oko 678 tisuća kuna, s prihodima od 1,76 milijuna kuna prati je njen životni i poslovni partner Prodanović koji je uz to imao i 668.925 kuna dobiti.

Rast veći od 14 posto u godini prije korona krize imao je Mamićev odvjetnik Miljević koji je prikazao 1,61 milijun kuna prihoda te oko 93.224 kune dobiti, Nobilo je pak u isto vrijeme prijavio nešto manje od milijun kuna prometa te zaradu od 345 tisuća kuna, prihode od oko 650 tisuća kuna te dobit od oko 55 tisuća kuna ima odvjetnik Šerić, dok njihov mladi kolega Pavasović Visković posluje s dobiti od 61.300 kuna te s prihodima od 529 tisuća kuna.

Autor:Iva Međugorac/dnevno.hr

error: Content is protected !!