Osman Mehmedagić Osmica, direktor Obavještajno sigurnosne agencije BiH (OSA) nalazi se pred novom optužnicom Tužiteljstva BiH. 

Ovoga puta u aferi “Diploma”.

Tužiteljstvo BiH, prema informacijama “Avaza”, ima neoborive dokaze da Mehmedagić nije na zakonit način došao do visokoškolske spreme na Američkom univerzitetu Sarajevo – Tuzla.

Potvrdili su to novi dokazi Tužilaštva, iskazi svjedoka ali i vještak kriminalističke struke.

Mehmedagić priložio diplomu i proglasio je tajnom

Jedini koji Mehmedagića može da zaštiti je njegov intimus Ranko Debevec, predsjednik Suda BiH. Ovaj čelnik pravosudne institucije iskoristio je u prethodnom periodu sve svoje resurse. Prvo, da ekspresno oslobodi Mehmedagića optužbi u aferi “Pošta”, a zatim da Sud odbije dvije optužnice u aferi “Sigurnosne provjere”, piše Avaz.

Ali sada je sve jasno. Diploma koju je Mehmedagić priložio Komisiji za nadzor nad radom OSA-e i proglasio je tajnom, a s ciljem da dobije novi mandat, itekako je sumnjiva.

Krenimo redom.

Tužiteljstvo BiH, istražujući diplomu Mehmedagića, došlo je do zapanjujućih informacija.

Tako je utvrđeno da je Mehmedagić uz pomoć Denisa Prcića, vlasnika Američkog univerziteta, “uskrsnuo” među studentima Pravnog fakulteta u Tuzli – Odsjek Međunarodno pravo.

Točnije, kako je utvrđeno, Prcić uz pomoć suradnika istrgnuo je stranicu s upisom studenata (registar indexa) i ubacio drugu, s dopisanim imenom Mehmedagića.

Direktor OSA-e tako se ukazao pod rednim brojem 7 upisanih studenata, ali je ustanovljeno da je riječ o falsificiranom rukopisu.

Na prvom spisku registra studenata u matične knjige, Mehmedagića nije bilo, što potvrđuju dokumenti u koje je “Avaz” imao uvid.

Svojeručno ispisivana imena studenata

Prvi spisak od 22 studenta kasnije je istrgnut i dopisan novi, s Mehmedagićevim imenom. Umjesto studenta Damira Mujakovića upisan je tako Mehmedagić, a po novom spisku, umjesto 22 studenata ukazala su se 23, među njima i direktor OSA-e.

Međutim, vještak kriminalističke struke, analizirajući stranice, utvrdio je da se prvi i drugi spisak ne mogu dovesti u grafološku vezu, točnije da je “stvarni skripter pokušao gotovo potpuno imitirati stvarni rukopis osobe koja je vodila matične knjige”.

A ova osoba je svojeručno ispisivala imena studenata da bi kasnije druga osoba grafitnom olovkom pokušala imitirati njen rukopis.

   – Slijedom redoslijeda ispisivanja istrgnutih listova i integrisanog lista u knjigu “registar index” utvrđene su suštinske razlike: uklanjanje rubrike 17 na novonastalim listovima gdje je trag crvenog sredstva za pisanje ostao kao dvije vodoravne linije i rukopisom ispisano “poništeno” uz skraćeni potpis te otisak pečata plave boje, pa je izvršeno pomjeranje sadržaja gdje je u rubrici 7 novoispisano (Mehmedagić Osman 52 8.7.2008.l) a pomjeren je sadržaj (Mujaković Damir 66 17.7.2009. I) u rubriku 8 i tako ostatak sadržaja do rubrike 17 – navodi vještak kriminalističke struke.

U vjestačenju je navedeno da je uz rukopisom ispisanim sadržajem Međunarodno pravo i diplomatija te na hrbatu s oznakom “registar uz matičnu knjigu” Pravni fakultet Međunarodno pravo, gdje je u rubrici 7 (Osman Mehmedagić 8.7.2008) nastao iza 18.7.2017.godine, a “što je najmlađi datum koji je svojeručno ispisala osoba koja je vodila matične knjige”, piše Avaz.

Izvor:Avaz.ba