Zbog nezapamćenog slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, smijenjen je ravnatelj novogradiškog Centra za socijalnu skrb Branko Medunić. Provedenim nadzorom utvrđeno je da je Centar mjesecima znao za probleme u obitelji. Ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović obratio se javnosti u povodu slučaja teškog ozljeđivanja dvoipolgodišnje djevojčice, za čiji se živote bore liječnici. Obiteljske centre će zakonski, najavio je između ostalog, odvojiti od centara za socijalnu skrb.

Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike u petak je poslalo izvanredni upravni nadzor u Centar za socijalnu skrb u Novoj Gradiški. Rezultati se očekuju u utorak. Ministar je rekao kako je ravnatelj Centra za socijalnu skrb u Novoj Gradiški danas i službeno smijenjen, vršiteljica dužnosti ravnateljice Centra bit će Maja Jugović.

– Povodom ovog nemilog i tragičnog događaja koji se dogodio proteklih dana, još jednom želim izraziti sa svoje osobne razine, razine kao oca i razine ministra, žaljenje zbog ovog događaja.Želim još jednom potvrditi svoje očekivanje o brzom oporavku djevojčice koju je zadesila ova tragedija, rekao je.

Rekao je da je ministarstvo na slučaj reagiralo u četvrtak, izdvajanjem ostalih članova, odnosno ostale djece iz obitelji te su pokrenuli postupak upravnog nadzora prema Centru za socijalnu skrb, kao i postupak stručnog nadzora iz domene socijalnih radnika, odnosno odgovornosti socijalnih radnika i psihologa.

– Jučer je proveden upravni nadzor. Rezultati upravnog nadzora su bili takvi da se može utvrditi odgovornost. Rezultate upravnog nadzora smo proslijedili Upravnom vijeću. Upravno vijeće je donijelo odluku o razrješenju ravnatelja, što smo mi potvrdili odnosno odobrili, nastavio je.

Ravnatelj je jutros na sjednici Upravnog vijeća službeno razriješen. Imenovana je vršiteljica dužnosti koja će upravljati Centrom za socijalnu skrb u sljedećem periodu.

Upravni nadzor je, kako je rečeno na presici, utvrdio da je obitelj nekoliko godina bila u tretmanu Centra za socijalnu skrb i da je djevojčica u ranoj dobi bila izdvojena iz obitelji zbog rizika od strane roditelja. Prilikom procjene povratka djeteta u obitelj utvrđeno je da postoje propusti na strani procjene sigurnosti povratka djeteta u obitelj i utvrđeno je da dijete nije trebalo biti vraćeno iz udomiteljske obitelji biološkim roditeljima. Dijete je oko dvije godine bilo u udomiteljskom obitelji, gdje je sa skrbnicima ostvarila emotivnu vezu. Temeljem toga zatraženo je preispitivanje utvrđivanja odgovornosti stručnih radnika Centra za socijalnu skrb Nova Gradiška, ali i njegova ravnatelja.

– Očekujem da ćemo u prvom radnom danu nakon uskrsnih blagdana dobiti i rezultate stručnog nadzora, i za socijalne radnike i za psihologe, rekao je, dodavši da će tek nakon toga moći eventualno progovarati o dodatnim odgovornostima.

– Ono što želim u povodu ovog slučaja naglasiti, to je da, bez obzira na to što sada nažalost ovom tragedijom dobivamo medijsku vidljivost, mi smo u izmjene zakona o socijalnoj skrbi krenuli već ranije. Duboko sam uvjeren i mogu priznati da imamo strukturne probleme u domeni socijalne skrbi, ali se mogu isto tako i obvezati da ćemo te probleme ukloniti, rekao je.

Zakonske izmjene idu prema tome da se osnaži sustav i radnici za socijalnu skrb kako bi im fokus bio na bitne stvari iz domene socijalnog rada, poručio je. Osnažuju, rekao je, cjeloživotno obrazovanje, formiraju Akademiju socijalne skrbi, koja će u stručnom pogledu raditi sa svim radnicima centara za socijalnu skrb. Ocijenio je da je sustav centara za socijalnu skrb vrlo disperziran, što je također jedan od izazova.

– Stoga ćemo centralizirati poslovanje centara, kako bismo dobili bolje, kvalitetnije upravljanje, veću standardizaciju poslova i kako bismo, ja sam duboko uvjeren, ovakve slučajeve izbjegli, rekao je.

Obiteljske centre će zakonski, najavio je, odvojiti od centara za socijalnu skrb.

U suradnji s inicijativom “Spasi me” došli su do rješenja o formiranju povjerenstva za predstavke na rad centara za socijalnu skrb i to će povjerenstvo imati izvaninstitucionalni okvir koji će se definirati kroz zakon, najavio je.

Izvor:hrt.hr

error: Content is protected !!