U večernjim satima 2. travnja 2021. na Veliki petak, kada Crkva po drevnoj predaji ne slavi otajstva nego se spominje Kristove muke i smrti, nadbiskup metropolit vrhbosanski kardinal Vinko Puljić predvodio je u katedrali Srca Isusova u Sarajevu Službu Muke Gospodnje uz izravni prijenos Radio Marije Bosne i Hercegovine.

Na početku službe kardinal Puljić, obučen u ruho crvene boje koja označava mučeništvo, najprije se prostro po tlu ispred oltara koji je sasvim ogoljen i križa prekrivenog ljubičastom tkaninom te molio u šutnji. U isto vrijeme klečali su i u tišini molili nadbiskup koadjutor vrhbosanski i apostolski upravitelj Vojnog ordinarijata u BiH mons. Tomo Vukšić, svećenici, redovnice i svi nazočni u katedrali.

Uslijedila je služba riječi pa su svi pobožno slušali odlomak iz Knjige proroka Izaije u kojem, između ostalog stoji da „za naše grijehe probodoše njega, za opačine naše njega satriješe. Na njega pade kazna – radi našeg mira, njegove nas rane iscijeliše“. Pošto je bariton Dragan Pavlović otpjevao dirljivi 31. psalam uz ponavljanje cijele vjerničke zajednice „Oče, Oče, u ruke tvoje predajem duh svoj“ te pročitan odlomak iz Poslanice Hebrejima o Velikom svećeniku koji je supatnik u ljudskim slabostima, uslijedila je pjevana Muka po Ivanu. Riječi Isusa Krista pjevao je kardinal Puljić, evanđelistu njegov tajnik vlč. Fabijan Štedul, a sve ostale uloge članovi Katedralnog mješovitog zbora „Josip Stadler pod ravnanjem vlč. Marka Stanušića.

U prigodnoj propovijedi kardinal Puljić kazao je da je sigurno svakoga od prisutnih dirnulo slušanje Muke Isusove te da će svatko od njih u sebi ponijeti pojedine riječi i misli. Potaknuo je sve da se zagledaju u Kristove rane koje su na njegovu izranjenom tijelu bile najočitije, a to su rane od čavala na rukama i nogama te rana na boku koji je probolo koplje.

„Dolazimo pred te rane donoseći rane, osobne i čovječanstva, da izliječimo u tim ranama naše rane“, kazao je kardinal Puljić te se osvrnuo na ranu Isusove desne ruke moleći da tom ranom Krist izliječi znane i neznane rane, a posebno one koje su nastale ubijanjem nevine dječice počevši od nerođene djece do onih koji su ubijeni u raznim ratovima započetim zlim politikama. Spomenuo je stradanja u Mijanmaru gdje su mnogi ubijeni radi vjere u Isusa Krista.

Vrhbosanski nadbiskup rekao je potom da u probodenom boku vide probodeno Kristovo srce. Zamolio je da tom ranom, kojom je posebno ranjena božanska ljubav, Isus Krst izliječi sve rane i stradanja nastale kao posljedica mržnje koja razara ljudsku dušu, psihu, uništava obitelji, urušava međuljudske odnose i izaziva ratne sukobe među narodima.

Govoreći o rani na Isusovoj lijevoj ruci, zamolio je Krista da izliječi rane jezika posebno psovku. „To je rak rana našeg naroda, zla navika koja truje kulturu naroda i uništava osjećaj za sveto“; rekao je vrhbosanski nadbiskup napominjući da je psovka ušla na velika vrata i u javno mnijenje.

Osvrćući se na Isusovu ranu na lijevoj nozi, kardinal Puljić molio je da Krist Gospodin tom ranom izliječi rane suvremenih kriterija laži, pohlepe i oholosti. Rekao je da je da se nerijetko prema pojedinim osobama odnose kao prema robi ne poštujući njihovo dostojanstvo počevši od dostojanstva žene i majke.

Na kraju se osvrnuo i na Isusovu ranu na lijevoj nozi te uputio molitvu Kristu da izliječi sve rane ovisnosti. „Čovjek, umjesto da se služi sredstvima, postaje rob tih sredstava“, kazao je kardinal Puljić moleći da Gospodin tom ranom oslobodi svako zarobljeništvo i robovanje duha jer je Bog čovjeka za slobodu stvorio, a Krist ga svojom mukom smrću oslobodio. „Gospodine, neka tvoje rane trajno lebde pred nama; da molimo da tvoje rane izliječe naše rane“, kazao je kardinal Puljić.

Uslijedilo je pjevanih 11 poziva na molitvu s odgovarajućim molitvama za različite potrebe: za Crkvu, papu, biskupe, vjernike, katekumene, jedinstvo kršćana, Židove, nekršćane, za one koji ne vjeruju u Boga, za upravitelje država, za različite potrebe: da Bog očisti svijet od zabluda, bolesti ukloni, glad odagna, otvori tamnice, razriješi okove, dade sigurnost putnicima, povratak iseljenicima, bolesnima zdravlje i umirućima vječno spasenje. Na kraju je dodana molitva za one koji su pogođeni pandemijom: da Bog u svojoj samilosti štiti one koji pate, olakša muke onih koji su bolesni, dadne snage onima koji za njih brinu te prihvati preminule u vječni spokoj.

Potom je kardinal Puljić, pjevajući zaziv „Evo drva Križa, na kome je visio Spas svijeta“, od tri puta otkrio Kristov križ pokazujući ga okupljenima uz poziv da dođu i poklone mu se. Zbog aktualne pandemije izostavljeno je ljubljenje križa pa je uslijedio obred Svete pričesti.

Nakon blagoslova vjernici su ostali moleći u tišini pred križem dok je zbor pjevao liturgijsku popijevku s prijekorima: „Puče moj, što učinih tebi ili u čem ožalostih tebe? Odgovori meni!“

Nazočni vjernici dali su na kraju obreda svoj prilog za kršćane u Svetoj Zemlji. (kta)

Izvor:KTA

error: Content is protected !!