U 2021. godini, u kojoj se ne održavaju izbori,  pruža se jedinstvena prilika Bosni i Hercegovini da napreduje s reformama koje su jasno utvrđene u 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU. To je moguće samo ako svi politički i institucionalni akteri, zajedno s organizacijama civilnog društva, akademskom zajednicom i širom javnošću, budu u značajnoj mjeri uključeni.

Ovo se navodi u zajedničkoj izjavi veleposlanika Francuske, Italije, Njemačke, SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacije EU i posebnog predstavnika EU u BiH Kako se navodi, lideri u BiH obvezali su se na ove ciljeve i važno je da ne izgube iz vida ovu priliku i ne sputavaju napredak zemlje.  

– Transparentnost i inkluzivnost ključni su za širi uspjeh, međutim česti pokušaji da se pogrešno predstavi ili iskrivi uloga i namjera pojedinih međunarodnih aktera u Bosni i Hercegovini, uključujući Europsku uniju i Sjedinjene Američke Države, kontraproduktivni su za važne reformske procese koji su neophodni da bi se povećalo demokratsko učešće, osnažila vladavina prava, dao poticaj ekonomskoj konkurentnosti i vratilo povjerenje građana. Pozivamo sve političke aktere da se suzdrže od spekulacija i stvaranja bespotrebnih tenzija, te da umjesto toga svoju pažnju usmjere na rad i konstruktivni dijalog koji je potreban kako bi BiH krenula naprijed na svojem odabranom putu ka EU – navodi se u priopćenju.

Izvor:pogled.ba

error: Content is protected !!