Osnovna škola Tina Ujevića u Vitini, kao i ostale ljubuške osnovne škole, podnijela je Gradskom vijeću Ljubuški redovito izvješće o radu u prošloj i programima rada u ovoj školskoj godini.

Na početku izvješća ukazano je na ne baš ohrabrujuće podatke koji se tiču broja učenika pa tako u ovoj školskoj godini nastavu pohađa 434 učenika, za razliku od prošle godine kada su nastavu pohađala 452 učenika. Uzrok manjeg broja učenika nije samo u iseljavanju, nego i u smanjenju broja rođene djece. To je, kako stoji u izvješću, ozbiljan problem koji za posljedicu ima stvaranje trokombinacija, pojavu tehnološkog viška djelatnika, ali i upitnost opstanka pojedinih područnih škola.

Planirane aktivnosti

Naime, djelatnost škole organizira se u matičnoj školi u Vitini te područnim školama u Klobuku, Grabu, Veljacima, Šipovači, Vojnićima, Grljevićima i Dolama. Ukupan broj uposlenih iznosi 87, od čega je u nastavi 53 učitelja, 5 stručnih suradnika i knjižničara, 6 pomoćnika u nastavi te 23 djelatnika u upravi, administraciji, održavanju i osiguranju.

Kada je u pitanju rad u matičnoj školi, plan je u idućem razdoblju stvoriti uvjete za izvođenje nastave u jednoj smjeni, za što je potrebno izgraditi najmanje 8 do 10 novih učionica. Planirana je i što hitnija obnova krova sportske dvorane, kao i izmjena ograde oko školskog igrališta.

Među realiziranim aktivnostima, kako navode u izvješću, je informatički kabinet koji je opremljen tijekom ljetnog raspusta, tako da od početka ove školske godine gotovo svi učenici završnih razreda imaju izbornu nastavu iz informatike. Također, od 3. studenoga, tri učionice u prizemlju škole dane su na korištenje Gradskom vrtiću Ljubuški.

U izvješću prikazuju i stanje po područnim školama. U PŠ Klobuk susreću se s problemom prokišnjavanja tijekom kišnih razdoblja, a potrebno je poboljšati i sustav grijanja te obnoviti vanjsku fasadu škole.

Nastava na daljinu

Područna škola u Grabu može se pohvaliti s odličnim uvjetima za izvođenje nastave, dok je škola u Dolama, nažalost, ostala bez učenika. U PŠ Vojnići prostorni uvjeti donekle su zadovoljavajući, u PŠ u Veljacima nedostaje još jedna prostorija za izvođenje nastave stranih jezika i vjeronauka, a u PŠ Grljevići školska zgrada zadovoljava prostorne potrebe u svim elementima.

U PŠ Šipovača, zbog malog broja učenika, nastava se odvija u jednoj trokombinaciji, a školi nedostaje i odgovarajuće igralište.

Opremljenost škole, nadalje se navodi u izvješću, iz godine u godinu postaje sve siromašnija, stoga je prioritet u bliskoj budućnosti riješiti i taj problem.

U izvješću su se osvrnuli i na rad škole tijekom pandemije koronavirusa te su istaknuli pomoć Udruge mladih Agape, institucija i pojedinaca pri nabavci mobitela, laptopa, računala i tableta za preko dvadeset obitelji slabijeg imovinskog stanja, kako bi učenici mogli sudjelovati u nastavi na daljinu.

Piše: Antonela Marinović Musa / Dnevni list

error: Content is protected !!